Welkom op Texel, het grootste Waddeneiland van Nederland, waar natuur, gastvrijheid en unieke ervaringen samenkomen. Voor reizigers die willen afwijken van de gekende paden, hebben we samen met lokale bewoners de meest fascinerende insider tips verzameld voor een onvergetelijk verblijf op Texel. En als extraatje kun je zelfs als een echte Texelaar jouw eigen wilde bloemenweide adopteren!

© Pexels.com
 1. Kom aan als een echte Texelaar
  Je reis begint al op de overtocht met de ferry. Neem, zoals de locals, plaats op het voordek en geniet van het langzaam naderbij komen van het eiland. Je snuift de zilte geuren van het eiland op, de vogels zweven mee op de thermiek en je geniet al ten volle van alle weerelementen.
 1. Verborgen natuurschoon
  Ontdek de minder bekende natuurgebieden van Texel, zoals De Hors en de Horsmeertjes, die zeker zo indrukwekkend zijn als bijvoorbeeld het populaire natuurgebied van De Slufter. Een andere insider tip, is De Hoge Berg, vooral in het voorjaar wanneer duizenden lammetjes het gebied bevolken. Sluit je dag af met een ontspannen wandeling op het strand en een drankje in een van de uitnodigende strandpaviljoens.
 1. Familieplezier Texel-stijl
  Voor gezinnen met kinderen zijn Ecomare en het Sommeltjespad absolute aanraders. Deze attracties bieden educatief vermaak en zijn gegarandeerd plezier voor jong en oud. Op zoek naar meer tips? Ontdek ze hier.
 1. Zee avonturen
  Geniet van een ontspannen boottocht vanuit de haven van Oudeschild voor een uniek perspectief op het eiland en de omringende wateren. Al jaren zijn de Texelaars in de ban van De Jurk uit het Palmhoutwrak. Een zeventiende eeuwse jurk van koninklijke allure, opgedoken uit de Waddenzee. Om het mysterie van de jurk te ontwaren kan je gaan naar het Museum Kaap Skil.
 1. Schilderachtige dorpjes
  Verken ook zeker de pittoreske dorpjes van Texel. Geniet van de authentieke Texelse sfeer in Oosterend met zijn de historische architectuur, de prachtige Maartenskerk en de levendige terrassen. Den Hoorn wordt aanbevolen vanwege zijn charmante straatjes waar veel kunstenaars wonen, het iconische kerkje en culinaire hoogstandjes, zoals Restaurant Bij Jef, bekroond met een Michelinster.
 1. Eet als een local
  Wie Texel zegt, denkt dan ook meteen aan zilte groenten. Dit is natuurlijk echt iets van de Wadden! Op wildpluktocht gaan met iemand van Op Oost, Boutique Hotel & Restaurant ‘het Kook Atelier’, is dan ook een zeer bijzondere ervaring. Proef ook zeker de kaas van de Kaasboerderij Wezenspyk of doe een rondleiding in het schapenbedrijf De Waddel. Hiernaast heeft Texel ook een divers aanbod in Texelse bieren, met als bekendste de Texels Skuumkoppe. Bezoek zeker de Texelse Bierbrouwerij die recent vijf medailles won tijdens de European Beer Challenge.
 1. Adopteer je eigen Texelse bloemenweide
  Word bijna een echte Texelaar en adopteer je eigen stukje Texel van één vierkante meter, een unieke manier om bij te dragen aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van het eiland. Boer Vincent Lap zaait je lapje grond met veel plezier in met een inheems bloemenmengsel, zodat insecten, waaronder de Texelse zwarte bij, weer de ruimte krijgen.
© Pexels.com

Wil je nu al het lokale leven en de schoonheid van Texel bekijken? Check dan deze live webcams die jaarlijks door miljoenen mensen worden bekeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *