De Tachtigjarige Oorlog is één van de zwaarste conflicten die ooit in Vlaanderen en Nederland gewoed heeft. Het was een strijd tussen de Nederlanden en de Spanjaarden die zijn aanvang had in 1568 en pas in 1648 met de ondertekening van de Vrede van Münster een einde kende. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er door heel Vlaanderen en Nederland sporen te vinden zijn van deze woelige periode. De bekendste van die sporen zijn de Staats Spaanse linies, de militaire verdedigingswerken die opgetrokken werden om de vijand buiten te houden. Nergens zijn die Staats Spaanse linies markanter dan in het Waasland.
Woelig verleden als trekpleister
Doorheen het hele Waasland is een hele batterij aan verdedigingsforten opgetrokken die meer dan 400 jaar na datum nog steeds sterk staan. Het zijn bouwwerken die een bepaalde grandeur uitstralen en opengesteld zijn voor het publiek. Het zijn bouwwerken die vandaag de dag trekpleisters geworden zijn voor een dagje uit of voor het volgen van de fortenroute die doorheen de streek loopt. Wil je bijleren over de Tachtigjarige Oorlog of wil je gewoon een paar knappe verdedigingswerken bekijken? Dan mag je volgende toppers zeker en vast niet missen.
[widget id=”enhancedtextwidget-33″]
Fort Liefkenshoek
Fort Liefkenshoek staat in Beveren en is een naam als een klok. Het Fort zag het levenslicht in 1584 en is in handen geweest van Antwerpenaren, Spanjaarden, Nederlanders, Oostenrijkers, Fransen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De laatste hand aan het Fort werd gelegd door Napoleon en lange tijd was het de locatie van waaruit de Schelde beheerst werd. Net door de ligging nabij het water was Fort Liefkenshoek lange tijd een verzamelplaats voor zeelui die een besmettelijke ziekte hadden opgelopen. Dezer dagen kan je er een belevingscentrum terugvinden dat tal van leuke activiteiten in de aanbieding heeft. Het Fort zelf ligt echter ook gewoon in een prachtig natuurgebied nabij de Durme. Absoluut een aanrader voor een dagje uit in eigen land.
Het Stropersbos
Het Stropersbos is qua oppervlakte één van de grootste natuurgebieden in Oost-Vlaanderen. Het is echter met absolute zekerheid ook één van de mooiste en het heeft een verhaal. Dit is immers het bos waar De Linie, de verdedigingswal tegen onze Noorderburen tijdens de erfenisoorlog, doorliep. Hier krijg je dan ook een unieke mengeling van een roemrijk oorlogsverleden en natuurpracht. Dezer dagen zijn de soldaten al lang vervlogen tijd, maar zijn er wel nog tal van overblijfselen van deze woelige periode terug te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Fort Bedmar. Het is ook een leuke streek voor dierenliefhebbers met de typische Konikpaarden en de Gallowayrunderen.
[widget id=”enhancedtextwidget-34″]
Helemaal overtuigd voor een uitje in het Stropersbos? Dan is het misschien een leuk gegeven dat het je helemaal niet veel hoeft te kosten. In het Stropersbos mag je immers perfect legaal kamperen in de bivakzone. Tentje meebrengen en dat is alles wat je moet doen voor een magische nacht onder de sterren. Is dat toch net iets te veel terug naar de roots? Dan is Camping Fort Bedmar een leuk alternatief of kan je kiezen voor één van de vele B&B’s die de streek rijk is.