WANDELEN

In Geraardsbergen kan je als wandelaar tot rust komen in de prachtige natuur. Ben je een liefhebber van kunst en poëzie? Ook dan kom je in deze groene gemeente aan je trekken.
Een wandelnetwerkkaart met meer dan 350 km uitstekende wandelwegen doorheen de bronbossen van Geraardsbergen en omgeving is te bekomen bij het Infokantoor Visit Geraardsbergen dat gelegen is op de Markt.

Gebruikmakend van de wandelknooppunten kan je zelf een wandeling samenstellen. Vertrekken kan bijvoorbeeld op de parking van De Gavers, Onkerzelestraat 280 om een lus te maken van 3,8 km via knooppunten 1 – 2 – 93 – 3 – 1. De Gavers is een provinciaal recreatiedomein in deelgemeente Onkerzele. Het domein ligt rond een 20 ha grote waterplas en heeft naast een strand en sport- en recreatiemogelijkheden ook enkele terrassen en cafetaria’s waar het aangenaam vertoeven is.

Een langere tocht langs de Dender en door het natuurreservaat De Nuchten via knooppunten 98 -96- 97 -98 start aan de kerk van deelgemeente Zandbergen. Aan het einde van de rit staan er ongeveer 11 000 stappen op de teller (8,1 km).

In het natuurreservaat De Nuchten in deelgemeenten Zandbergen en Idegem werd een wandelpad aangelegd op houten knuppels. Deze 6 km lange knuppelpadwandeling kan zeker op het enthousiasme van kinderen rekenen.
Een wegbeschrijving, uitleg over het gebied en opdrachten van de watervleermuis voor kinderen zijn gratis te verkrijgen bij het Infokantoor Visit Geraardsbergen op de Markt.

Wil je het historische stadscentrum verkennen, kan je een 4,7 km lange wandeling maken langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Geraardsbergen. Deze stadswandeling start op de Markt van Geraardsbergen en een beschrijving is gratis te bekomen bij het Infokantoor Visit Geraardsbergen.

© pixabay.com

Fan van gezellige steegjes en van poëzie? Kies dan voor de steegjesroute (1,5 km) die niet alleen de oude straatjes van de stad aandoet maar ook opgefleurd wordt met een 30-tal gedichten van bekende en minder bekende dichters. De routebeschrijving, de gedichten en historische info bij de gezellige straatjes zijn te verkrijgen bij het Infokantoor.

Voor de kunstliefhebber is er de biZAR kunstroute die start aan de kerk van deelgemeente Zarlardinge. Permanent staan 19 werken tentoongesteld langs deze route. De kunstwandeling (4 km) is bewegwijzerd en kan uitgebreid worden met een stukje natuurwandeling (3 km). Het vertrekpunt van de wandeling is de kerk van Zarlardinge.

Ook deelgemeente Grimminge leent zich uitstekend voor een mooie natuurwandeling rondom de deelgemeente en in het Raspaillebos.
Je kan er kiezen voor een wandeling van 8 km of 12 km.

FIETSEN

Wie Geraardsbergen zegt, zegt de Muur en de Ronde van Vlaanderen.

© pixabay.com

Ben je een gevorderde fietser dan is de Ronde van Vlaanderenroute rode lus (114 km) zeker iets voor jou. Dit pittig maar prachtig parcours telt een 15-tal Ronde-hellingen.

Nog voor de wielerliefhebber is er de Athroute (53 km) die door het Boelarebos gaat en bekend is om zijn beruchte kasseihelling. Verder loopt de route door het natuurreservaat De Rietbeemd en langs het waterkasteel Château de l’Estriverie in Lessines.

De Bidonroute gaat over een 42 km lang glooiend parcours en telt enkele ferme kuitenbijters zoals de Valkenberg (12 %) en de Berendries (12%).

De Ronde van Vlaanderen leeft in Geraardsbergen. (© pixabay.com)

Maak je liever een fietstochtje met de familie? Kies dan voor de Gaversroute.  Met zijn lengte van 16 km en zijn veelal verharde fietspaden in goede staat is deze route uitermate geschikt als familiefietstocht. Je fietst voorbij De Gavers, een provinciaal recreatiedomein in deelgemeente Onkerzele. Het domein ligt rond een 20 ha grote waterplas en heeft naast een strand en sport- en recreatiemogelijkheden ook enkele terrassen en cafetaria’s waar het aangenaam vertoeven is.

Stel je liever zelf een route samen, gebruik dan de fietsknooppuntenkaart van de Vlaamse Ardennen, goed voor 800 kilometer fietsplezier. Kaart (6 euro) is te verkrijgen bij het Infokantoor Visit Geraardsbergen op de Markt.

Het Infokantoor Visit Geraardsbergen stelt ook een 6-tal uitgestippelde fietsroutes met een afstand tussen 14 en 53 km gratis ter beschikking.

Meer info over wandelen en fietsen in Geraardsbergen

Toerisme Geraardsbergen: www.visitgeraardsbergen.be
Toerisme Oost-Vlaanderen: www.tov.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *