Ga je met je auto op vakantie? Geef je auto dan een uitgebreide check-up voor je vertrekt. Zo ga je met een gerust gevoel op reis en voorkom je dat je vakantie in het water valt door autopech.

Moet je iets vervangen? dan vind je ongetwijfeld de onderdelen die je zoekt op deze site autoonderdelen24.be

Volgeladen kilometers maken

Bij een autovakantie maak je flink wat kilometers. Veel meer dan je normaal maakt. En vaak is je wagen ook nog eens goed volgeladen.

Je belast je auto dus aanzienlijk meer dan bij je normale woon-werkverkeer. Dat maakt de kans op autopech een stuk groter. Terwijl pech tijdens je vakantie juist extra vervelend is.

Een uitgebreide autocheck-up is dus geen overbodig luxe, maar noodzaak. Hieronder lees je hoe je dit het beste aanpakt. Als je wilt, kan je dit voor een groot deel zelf doen.

De banden

Door de volle lading en de vele kilometers worden je banden flink belast. Het kan dan gevaarlijk zijn als je banden al wat versleten zijn of als je bandenspanning niet in orde is.

Zelf je banden checken?

• Dit kan je gemakkelijk bij het tankstation doen. Ook je banden oppompen kan daar.

• De juiste bandenspanning voor jouw auto vind je op een sticker op de tankklep, in het portier of in het instructieboekje van je auto.

• Zorg ervoor dat je banden koud zijn.

• Vergeet je reservewiel niet te checken en indien nodig op te pompen.

• Bij autoshops kan je een simpel apparaatje kopen om zelf de profieldiepte van je banden te controleren.

• De profieldiepte kan je ook checken door naar de rubberen blokjes te kijken die in de lengtegroeven zitten. Als deze gelijk zijn aan het rolvlak, is je band aan vervanging toe.

© pixabay.com

Lichten

Check al je lichten door ze een voor een aan te zetten. Denk aan je stadslicht, dimlicht, grootlicht, mistlicht, achteruitrijlicht en remlicht. Vergeet ook zeker de richtingsaanwijzers niet.

Oliepeil

Controleer het oliepeil van je auto met de peilstok. Zorg er hierbij voor dat de motor koud is en dat je auto goed waterpas staat. Is het oliepeil te laag? Vul dit dan aan. De juiste olie voor jouw auto vind je in het instructieboekje.

Koelvloeistof

Ook het checken van de koelvloeistof doe je als je motor koud is en je auto op een egale ondergrond staat. Check de streepjes op het transparante reservoir om te zien of er nog genoeg koelvloeistof in zit. Bijvullen? Ook de juiste koelvloeistof staat in het instructieboekje.
Moet je regelmatig bijvullen? Dan lekt er waarschijnlijk iets. Laat dit altijd controleren bij de autogarage.

Ruitenwisservloeistof en ruitenwissers

Vul je ruitenwisservloeistof bij en controleer of je ruitenwissers goed werken. Ook als je naar het zonnige zuiden gaat. Je kan altijd in een flinke bui terechtkomen.

Accu en remmen

Je accu en remmen zijn wat lastiger om zelf te controleren. Laat dit zeker even checken bij de autogarage, aangezien ze flink belast worden tijdens je vakantie. Vooral je remblokken moeten in goede staat zijn om van een veilige reis te kunnen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *