Nederland heeft veel meer te bieden dan alleen maar Amsterdam. Ten noorden van de Nederlandse hoofdstad vindt u bijvoorbeeld vele historische steden die zeker een bezoekje waard zijn. Geniet er van het rijke vissersverleden, indrukwekkende monumentale panden en knusse oude straatjes. Vaak is er de mogelijkheid aan te sluiten bij interessante stadswandelingen onder begeleiding van een gids. In dit artikel leest u alles over de historische steden Hoorn, Alkmaar, Bergen, Den Helder en Edam.

Alkmaar
© Commons.wikimedia.org

Alkmaar
Deze stad ligt een half uur met de auto van Amsterdam en binnen een kwartier bereikt u van hieruit het strand. Alkmaar staat het meest bekend om zijn kaas. Van april tot en met september kunt u hier de beroemde kaasmarkt bezoeken die al eeuwen oud is. Het is een waar spektakel om het handjeklap van de kleurrijke handelaren te zien. Ook kunt u bij het toeristenkantoor een boekje halen met daarin allerlei leuke wandelroutes om de bijzondere plekken van de stad te ontdekken. Daarnaast kunt u ook kiezen voor een rondvaart om de stad vanaf het water te bekijken. Als u van musea houdt, zit u hier ook goed. Bezoek er het Kaas- of Biermuseum, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Beatlesmuseum.

[widget id=”enhancedtextwidget-45″]

Bergen
Dit van oorsprong kunstenaarsdorp heeft een bijzondere mix van grote statige huizen aan de bosrand en een hippieachtige sfeer op gezellige terrassen die tot ’s avonds laat open zijn. U zult meteen begrijpen waarom dit een kunstenaarsdorp is: de lichtinval tussen de bomen door is indrukwekkend. De kunst kunt u bewonderen in Museum Kranenburgh. Hier is vooral werk te zien van kunstenaars van de Bergense School. In de zomer kunt u de kunstmarkten rond de Ruïnekerk bezoeken. Daar zijn ook veel restaurants, boetieks en terrassen te vinden. Een leuke tip zijn de evenementen die er in augustus plaatsvinden, zoals de lichtjesavond op elke woensdag van die maand. Heel het centrum is dan verlicht met lampjes en kaarsjes.

Den Helder
Deze stad aan de Noordkust van Nederland is compleet verbonden met het water. De stad is namelijk omringd door de Noordzee, het Marsdiep en de Waddenzee. Hierdoor is er een levendige vishandel en kunt u gemakkelijk de Waddeneilanden bezoeken door middel van een overtocht met het pondje. In de zomer kunt u zorgeloos genieten op het prachtige strand van Den Helder. Er wappert hier een blauwe vlag, wat betekent dat het strand en de zee veilig en schoon zijn. Ook in de stad zelf hoeft u zich niet te vervelen. Er zijn theaters, bioscopen, restaurants en musea.

Edam
© Wikipedia.org

Edam
In de buurt van Amsterdam ligt de stad Edam, die beroemd is omwille van zijn kazen die overal ter wereld te verkrijgen zijn. Op de traditionele kaasmarkt in de zomer kunt u allerlei soorten kazen proeven. Er zijn vele historische panden te vinden in deze stad. Dat komt omdat het een beschermd stadsgezicht heeft. Het Edams Museum bevindt zich bijvoorbeeld in Het Steenen Coopmanshuys, dat zich nog totaal in de sferen van de Gouden Eeuw bevindt. Een rondvaart vanaf het water biedt u een perfecte manier om de stad te bekijken. Met de boot is het ook mogelijk de dorpen om Edam heen te bezoeken. Zo kunt u bijvoorbeeld een rondvaart maken van Edam naar Volendam en Marken. Daarna kunt u kiezen voor een heerlijke maaltijd in één van de vele restaurants van Edam.

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *