Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Als waterland heeft Nederland daarom ook een bijzondere band met het water. Door de eeuwen heen hebben Nederlanders te maken gehad met talloze overstromingen en watersnoodrampen. Desondanks liggen in de Noordoostpolder al honderden jaren twee unieke eilanden: Schokland en Urk. Deze zogenoemde “eilanden op het droge” zijn door het stijgen van de zeespiegel door de tijd heen steeds kleiner geworden. Hierdoor is Schokland sinds halverwege de negentiende eeuw onbewoonbaar geworden. Na de inpoldering in 1967 werd het eiland Urk onderdeel van de Nederlandse provincie Flevoland. Urk is tegenwoordig een uniek vissersplaatsje waar nog steeds de sfeer van vroeger hangt. Allebei de (voormalige) eilanden herbergen bijzondere archeologische plekken met een rijke historische cultuur.

Urk
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Schokland op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Sinds 1995 is het eeuwenoude eiland Schokland het eerste Nederlandse monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op het eiland, gelegen in de vroegere Zuiderzee, zijn negen rijksmonumenten en honderden historische woonterpen te vinden. Schokland bestaat uit vier van dit soort terpen. Al van veraf is de kenmerkende historische kerk uit 1834 aan de horizon te zien. Met meer dan honderd archeologische vindplaatsen en bodemschatten brengt Schokland de cultuur en de ontwikkeling van haar vroegere bewoners in kaart. Deze vondsten gaan helemaal terug tot in de tijd van de jagers en verzamelaars. In 1984 zijn op Schokland zelfs menselijke voetafdrukken gevonden van meer dan 4000 jaar oud! Deze afdrukken zijn opgenomen in de collectie van Museum Schokland waar ze aan het publiek tentoongesteld worden.

Mooie wandel- en fietsroutes op Schokland

Hoewel Schokland nu niet meer bewoond wordt, was het eeuwenlang een bedrijvig eiland. De bewoners leefden er van het land, van de visserij en dreven veel overzeese handel. De inwoners – ook wel Schokkers genoemd – werden in 1859 gedwongen het eiland te verruilen voor het vasteland door aanhoudende overstromingen en de sterk stijgende zeespiegel die sinds halverwege de vijftiende eeuw gaande was. Toen Nederland delen van het huidige IJsselmeer begon droog te leggen, verdween de Zuiderzee en werd Schokland een eiland in de polder. Hiermee kwam er een einde aan Schokland als bakenfunctie voor de Nederlandse scheepvaart. Tegenwoordig is Schokland een prachtige locatie voor het maken van wandelingen en fietstochten.

Urk
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Urk transformeerde van eiland in sfeervol vissersdorp

Net als Schokland brengt Urk een eeuwenoude geschiedenis met zich mee. Deze historie is zelfs in de hedendaagse cultuur van het sfeervolle vissersplaatsje nog goed merkbaar. Zo spreken de inwoners op Urk hun dialect, een unieke taal die het midden houdt tussen het Nedersaksisch en het Nederfrankisch. Urk heeft een levendige haven waar u lekkere vis kunt eten. U kunt er bovendien heerlijk wandelen door de pittoreske oude steegjes van dit unieke vissersdorp. Een bezoekje aan de iconische vuurtoren, het bekijken van verschillende monumenten, een boottochtje over het IJsselmeer en een bezoek aan het museum zijn allemaal activiteiten die Urk te bieden heeft. Let wel op dat doordeweeks of zaterdag de beste dagen zijn om Urk te bezoeken. Voor veel Urkers is zondag, in verband met het geloof, een rustdag waardoor de meeste winkels en bedrijfjes gesloten zijn.

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *