Dat noorderbuur Nederland veel met water te maken heeft, is wel bekend. Maar ken je ook de geschiedenis van het IJsselmeer en de rondom liggende oude dorpjes en eilandjes? De dorpjes waren in vroegere tijden vissersplaatsen, waar bijna iedereen ook als visser of in de vishandel werkte. In vele van deze vissersplaatsjes wordt de historie nog steeds levend gehouden. Het is zeer interessant om aan deze plekken eens een bezoek te brengen, zoals bijvoorbeeld aan het plaatsje Enkhuizen.

Zuiderzeemuseum
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Enkhuizen

Enkhuizen ligt in het noorden van Nederland tussen Amsterdam en Alkmaar en direct aan het IJsselmeer. In het verleden heette dit de Zuiderzee. Pas toen de voltooiing van de Afsluitdijk een feit was, werd de naam veranderd in IJsselmeer. Als je van de typische Hollandse haring houdt, dan zit je in Enkhuizen helemaal goed. Enkhuizen wordt ook wel de haringstad genoemd, want in het verleden was het stadje het centrum van de haringvangst. De haringindustrie is met de komst van de Afsluitdijk grotendeels verdwenen, maar nog steeds zijn er echte Enkhuizer vissers, die vooral ook op andere vissoorten vissen. Enkhuizen staat bol van de historie en dit is overal in het stadje terug te zien. De jachthaven van Enkhuizen is een belangrijke trekpleister, waar vroeger de vissersboten aankwamen. Tegenwoordig is dit een gezellige plek met restaurantjes en cafés. Natuurlijk mag je bij je bezoek aan Enkhuizen het Zuiderzeemuseum niet overslaan.

[widget id=”enhancedtextwidget-44″]

Het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum Enkhuizen is het grootste museum in de omgeving dat het verhaal vertelt over de vissersdorpen aan de Zuiderzee in de periode 1880 tot rond 1930. Dit is de bloeiende periode van de vissers en vishandel, tot de Afsluitdijk hier een einde aan maakte. Het museum bestaat uit een groot gedeelte buitenmuseum en een binnenmuseum. In het binnenmuseum vind je Nederlands grootste collectie houten schepen, waar toen mee gevaren werd, klederdrachten en kostuums uit die tijd en foto’s uit het dagelijks leven in Enkhuizen. Het buitenmuseum is misschien nog wel interessanter, want je stapt op een veerboot die je langs huizen en panden uit de oude tijd voert, waaronder de authentieke visrokerijen en nettenslagers. Je bezoekt ook de oude inwoners die er nog in traditionele klederdracht rondlopen en ook voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten te beleven.

Enkhuizen
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Overnachten in Enkhuizen

Enkhuizen is zeker de moeite waard om voor enkele dagen te bezoeken en de omgeving te verkennen. Daarvoor zijn er in Enkhuizen diverse accommodatiemogelijkheden. Wil je in het meest gezellige gedeelte van Enkhuizen verblijven? Dan is de omgeving van de jachthaven de beste optie. Hier zijn verschillende hotels, B&B’s en pensions te boeken. Een bijzondere locatie is ook het oude schoolgebouw, oftewel de oude HBS. Dit gebouw heeft een zestal appartementen, geschikt voor 2 tot 10 personen. Deze appartementen zijn volledig ingericht met alles wat je nodig hebt tijdens je verblijf in Enkhuizen. Ga je met een grote groep naar Enkhuizen, dan is het VOC-Huys de ideale locatie. Je krijgt de beschikking over een volledig authentiek ingericht huis van twee verdiepingen, dat je met 10 personen kunt betrekken. Vanuit het huis heb je uitzicht over het IJsselmeer en ook hier is alles compleet ingericht in authentieke stijl.

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *