We weten allemaal dat Nederland sterk met het water is verbonden. Een groot deel van het land is gelegen aan de kust, maar landinwaarts is er ook veel water te vinden. Er zijn sloten, kanalen, meren en rivieren. Een constante strijd moet door de Nederlanders geleverd worden om al dit water in bedwang te houden door middel van bijvoorbeeld molens, dijken en polders. Er zijn tijden geweest dat die strijd werd verloren, zoals tijdens de Watersnoodramp in de provincie Zeeland in 1953. Maar vaker werd er een overwinning behaald op het water. De vele grote waterbouwkundige projecten zijn tegenwoordig interessante bezienswaardigheden. Ook zijn er authentieke steden die nauw met het water zijn verbonden. In dit artikel leest u alles over een aantal van deze indrukwekkende bezienswaardigheden en steden waar water een belangrijke rol speelt.

Kinderdijk
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Kinderdijk
Dit is dé plek om te bezoeken wanneer u benieuwd bent naar een voorbeeld van hoe de Nederlanders het water beheersen. Kinderdijk is een deel van het UNESCO Werelderfgoed en daarmee één van de meest gefotografeerde plekken van Nederland. Sinds de middeleeuwen is men hier al bezig met technieken om het water te controleren. Het bijzondere is dat u hier alle technieken bij elkaar kunt zien. In het waterrijke gebied staan 19 molens die gebouwd zijn rond het jaar 1740. De reden voor het bouwen van deze molens was het drooghouden van het laaggelegen land van de Alblasserwaard. Een bezoek aan Kinderdijk kan niet zonder een kijkje te hebben genomen in de Museummolens en het bezoekerscentrum. Ook is er een Molenwerkplaats waar gidsen uitleg geven over het onderhoud en de werking van de molens. Naast de molens bekijken, kunt u er ook wandelen langs de vele waterlopen, dijken en sluizen.

Dordrecht
Dordrecht is de oudste stad van Nederland. Gelegen in een waterrijk gebied met rivieren als de Oude Maas, is hier veel te doen en te zien op het gebied van water. Het beste is het rijke verleden van de stad te ontdekken tijdens een wandeling door het oude centrum. Hoogtepunten zijn de binnenstadshavens, de Grote Kerk en het indrukwekkende uitzicht op de kruising van de rivieren vanaf het Groothoofd. Tijdens een wandeling komt u langs allerlei historische plekken en gezellige winkelstraten. Er zijn in totaal maar liefst 1000 monumenten. Wanneer u door de oude havens wilt varen dan kan dat op een fluisterboot. Met deze boot vaart u langs in het water gebouwde huizen en onder oude bruggetjes de kanalen door. Naast cultuur snuiven en rivieren bekijken, kunt u ook prima eten in Dordrecht. In de havens en zijstraatjes zijn allerlei restaurants en cafés te vinden. In de omgeving van Dordrecht bevinden zich verschillende bezienswaardigheden die met water te maken hebben, zoals Kinderdijk en het Nationale Park De Biesbosch.

Dordrecht
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

De Biesbosch
Dit is een zoetwaterdelta die bestaat uit een doolhof van rivieren en beekjes. Het is een ideaal gebied voor een wandeling of fietstocht. Het water is er erg helder. Er komen veel verschillende diersoorten in dit Nationale Park voor. Er zijn veel watervogels en het meest bijzondere dier van de Biesbosch is de bever. Hij heeft al zo’n 100 burchten in het gebied gemaakt. Daarnaast kunt u er de ijsvogel en de zeearend spotten. Vanuit het bezoekerscentrum worden er verschillende excursies georganiseerd, waaronder tochten met de fluisterboot.

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *