Door Nederland heen zijn veel verschillende kastelen en paleizen te vinden. Een groot deel hiervan is gebouwd door de adel, maar lang niet alle kastelen zijn aan hen te danken. Ook vele rijke burgers hebben de aanzet gegeven voor de bouw van een paleis of hebben er gewoond. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse kastelen een breed pallet aan gasten en bewoners heeft gehad. In dit artikel leest u meer over wie die bewoners zoal zijn geweest en waar ze precies hebben gewoond. Op die manier kunt u er zelf ook eens een kijkje nemen.
Koninklijke familie
De meest voor de hand liggende bewoners van de Nederlandse kastelen maken deel uit van de koninklijke familie. Paleis Het Loo in Apeldoorn is er zo één waar vele leden van de familie hebben gewoond. Het paleis werd in de 17e eeuw gebouwd door stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart. Het koninklijke straalt vooral uit de indrukwekkende architectuur en de inrichting. Verder hebben koning Willem I, Willem III, koningin Emma en koningin Wilhelmina hier jaren gewoond. Ook de Duitse keizer Willem II heeft tijdens zijn ballingschap zijn intrek genomen in een Nederlands kasteel. In 1917 ging hij met zijn gevolg op Kasteel Amerongen wonen. Momenteel wordt Paleis Het Loo gerenoveerd en is het gebouw zelf niet toegankelijk. Bekijk de toegangstijden voor de indrukwekkende tuinen op www.paleishetloo.nl. Daarnaast was Nederland ook bij de Oostenrijkse keizerin Sissi populair. Zij verbleef ooit als gast in Kasteel Muiderslot.
[widget id=”enhancedtextwidget-43″]
Schrijvers
Niet alleen de koninklijke familie had de mogelijkheid om in een paleis te wonen. Ook rijke burgers, schrijvers en wetenschappers, konden zich een verblijf in een kasteel permitteren. Neem bijvoorbeeld de Nederlandse dichter-schrijver uit de 16e eeuw, Pieter Corneliszoon Hooft. Omdat hij zoon was van de burgemeester van Amsterdam, kreeg hij de mogelijkheid in het beroemde Kasteel Muiderslot te wonen. Dit kasteel is te bezoeken en de tentoonstelling leert u veel over de dichter. Er zijn ook schrijvers die in een kasteel zijn geboren, zoals schrijfster Belle van Zuylen. Zij werd geboren in Slot Zuylen en schreef van daaruit verschillende romans, gedichten en toneelstukken. Helaas was het verblijf in een kasteel niet altijd een fijne kwestie. Geleerde Hugo de Groot zat bijvoorbeeld van 1618 tot 1621 gevangen in Slot Loevestein. Hij ontsnapte uiteindelijk door in een grote kist te kruipen, waarin hij naar buiten werd gesmokkeld.
Hollywood
Als we kijken naar de meer recente geschiedenis, dan zien we dat er in de laatste jaren heel wat Hollywoodsterren te gast zijn geweest in verschillende Nederlandse kastelen en paleizen. Een van de populairste kastelen is in dit opzicht Kasteel De Haar. Dit kasteel behoort tevens tot één van de mooiste van Europa. In 1887 werd Kasteel De Haar gebouwd door Hélène van Zuylen van Nijevelt, toen ze trouwde met een lid van de rijke bankiersfamilie Rothschild. Inmiddels is de lijst van beroemde bezoekers behoorlijk groot. Er staan namen op zoals Brigitte Bardot, Coco Chanel, Yves Saint Laurent, Gregory Peck, Roger Moore en Joan Collins.
[widget id=”enhancedtextwidget-43″]
Politieke figuren
Niet alleen filmsterren, ook belangrijke politieke figuren hebben verschillende kastelen bezocht of er gewoond. Winston Churchill verbleef na de Tweede Wereldoorlog eens als gast van koningin Wilhelmina in Paleis Het Loo. Ook Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte, heeft in Het Loo een aantal jaren doorgebracht. Daarnaast heeft hij een tijdje gewoond in Paleis Soestdijk en Paleis Huis ten Bosch, waar nu de huidige koning woont.
Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.