Van buiten zijn kastelen, paleizen en landhuizen natuurlijk heel indrukwekkend. Vaak zijn ze omringd door mooie tuinen en hebben ze vele mysterieuze torens. Des te indrukwekkender zijn kastelen van binnen. De interieurs zijn prachtig ingericht en stralen historie uit. Aan de hand van de vele objecten die u er kunt bezichtigen, leert u direct erg veel over het vroegere leven in een kasteel. In dit artikel leest u alles over de Nederlandse kasteelinterieurs, waar u een tijdreis kunt maken door 7 eeuwen geschiedenis. Ook leest u meer over andere bijzondere interieurs die u kunt bezichtigen en welke musea er in deze kastelen gevestigd zijn.

Kasteel Duivenvoorde
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Tijdreis door 7 eeuwen
De provincie Gelderland heeft zo veel kastelen dat u er een reis door 7 eeuwen terug in de tijd kunt maken aan de hand van de verschillende interieurs. Kasteel Doorwerth bijvoorbeeld komt uit de 12e eeuw en de kamers zijn ingericht op de weelderige en historische manier uit die tijd. Het is één van de oudste kastelen van het land. De middeleeuwen zijn ook te ontdekken in Huis Middachten. Dit huis was 25 generaties lang van dezelfde familie. Hierdoor zijn de interieurs heel goed bewaard gebleven. Er zijn onder andere portretten, meubelstukken uit de 17e en 19e eeuw en antiek zilver te zien. Kasteel Ammersoyen is een ander voorbeeld van een kasteel met interieurs uit de 14e eeuw. Het kasteel heeft van buiten veel torentjes en binnen zijn verschillende middeleeuwse harnassen en wapens te bewonderen. Tweehonderd jaar terug in de tijd kunt u in Kasteel Verwolde. Hier kunt u zeer goed bewaarde 18e-eeuwse kamers ontdekken. Ook in kasteel Cannenburch en Rosendael is alles in 18e-eeuwse stijl.

Bijzondere interieurs
In de provincie Utrecht zijn ook veel kastelen te vinden. Vele hebben noemenswaardige interieurs. Kasteel de Haar, bijvoorbeeld, is één van de mooiste kastelen van Europa. De kamers in dit kasteel zijn volledig ingericht in neogotische stijl. Een van de hoogtepunten is het Drouet-fornuis, dat aan het begin van de 20e eeuw als het meest luxueuze werd gezien dat iemand in de keuken kon hebben. Kasteel Groeneveld is een ander voorbeeld van een kasteel met een weelderig interieur. In het 18e-eeuwse kasteel is handgeschilderd behang te zien, net als verfijnd marmer en houtsnijwerk. Ook in de omgeving van Den Haag en Amsterdam kunnen interieurliefhebbers naar hartenlust kastelen bezoeken. Rijke kooplieden lieten hier vaak hun buitenverblijven bouwen. Zo zijn er in Kasteel Keukenhof onder andere eeuwenoude portretten, antiek en Chinees porselein te bewonderen. In Kasteel Duivenvoorde bezoekt u met een gids de spectaculaire interieurs. Zo ziet u de bibliotheek en verschillende kamers met schilderijen, zilverwerk, Delfts blauw en ander porselein.

Kasteel De Haar
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Kastelen als musea
In een aantal kastelen zijn tegenwoordig nationale musea gevestigd. Een voorbeeld is het MOA Museum dat te vinden is in het grote Kasteel Oud-Amelisweerd. Hier bewondert u zeldzame Chinese wandbekleding en is er een expositie van kunstenaar Armando. In Museum Huis Doorn is een museum gevestigd dat alles over het leven in ballingschap van de Duitse Keizer Wilhelm II tentoonstelt. Er zijn zo’n 30.000 voorwerpen uit zijn paleizen te bewonderen. Ook Kasteel het Nijenhuis is nu een interessant museum. De privécollectie van de voormalige directeur van het Museum Boijmans van Beuningen is er te bewonderen.

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *