Dat Nederland velen prachtige kastelen kent, is wel duidelijk! Aan veel van deze kastelen is ook een prachtige kasteeltuin verbonden. Deze zijn in de meeste gevallen ontzettend indrukwekkend en doen niet onder voor de kastelen die daarbij horen.

Paleis Het Loo
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

De Nederlandse kasteeltuin

In de meeste gevallen zijn de Nederlandse kasteeltuinen ontzettend indrukwekkend! U vindt in deze tuinen vaak een grote variëteit aan verschillende landschappen en de kasteeltuinen worden ook vaak nog in de originele staat onderhouden. De originele staat wordt meestal bewust behouden, zodat duidelijk gezien kan worden welke tuinontwerpen in de Nederlandse geschiedenis voorbij zijn gekomen. De meeste Nederlandse kastelen bevatten grote stukken grond. U vindt hier eigen uitgestrekte parken, maar ook bossen, boerderijen, akkers en boomgaarden. Zo kunt u wel een idee krijgen van de extravagante levensstijl van die tijd.

[widget id=”enhancedtextwidget-43″]

De ideale omstandigheden!

Om een goede tuin op te zetten, was het milde klimaat van Nederland altijd iets wat als een voordeel gezien werd. Ook het feit dat de zee dichtbij te vinden was, zorgde voor de ideale omstandigheden. Al sinds de 16e eeuw staat Nederland bekend om zijn tulpenteelt en deze bloem vindt u in grote aantallen terug bij het bezoeken van een Nederlandse kasteeltuin. Onder andere Hortus Botanicus Amsterdam en Hortus Botanicus Leiden zijn hier een goed voorbeeld van. U kunt hier de pracht van de Gouden Eeuw terugvinden en exotische plantensoorten bewonderen.

De Gouden Eeuw leidde tot meer bijzondere huizen waar mooie, groene parken bij werden aangelegd. De tuinen werden goed bijgehouden en hier werd ook de pracht en praal uitgestald, van bijzondere planten en bloemen tot kunstwerken. In sommige gevallen werd er ook samengewerkt met een architect, om echt de perfecte kasteeltuin te creëren. Wanneer u benieuwd bent naar deze kasteeltuinen, kunt u het beste een bezoek brengen aan de Hofwijck of Landgoed Singraven. In Singraven werd onder andere het bijzondere schilderij met watermolen van Jacob van Ruysdael geschilderd.

Kasteel en Park Rosendael
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Bijzondere bezienswaardigheden

Dat er keuze genoeg is als het gaat om het bezoeken van een Nederlandse kasteeltuin is wel duidelijk! Het is mogelijk om de ontwikkeling van de tuinen door de jaren heen te bekijken en de verandering van een strak, Frans tuinontwerp naar een romantische, Engelse tuin te zien. De tuinen die dit duidelijk uitstralen zijn Slot Zuylen en Kasteel Duivenvoorde. Recenter werk van een Nederlandse landschapsarchitect is tegenwoordig te bewonderen in Landgoed Twickel, Kasteel De Haar, Kasteel Keukenhof en Paleis Het Loo. De laatstgenoemde is het voorbeeld van één van de meest verfijnde tuinen van Nederland. De bouw van de tuin is in opdracht gemaakt voor Willem III en zijn vrouw Mary Stuart. Momenteel wordt Paleis Het Loo gerenoveerd en is het gebouw zelf niet toegankelijk. Bekijk de toegangstijden voor de indrukwekkende tuinen op www.paleishetloo.nl.

[widget id=”enhancedtextwidget-43″]

Al met al genoeg redenen om een bezoek te brengen aan één van de vele Nederlandse kasteeltuinen. Er is prachtige geschiedenis te vinden en de pracht en praal van de Gouden Eeuw kunt u hier bewonderen. Verder is het ook mogelijk om de ontwikkeling van de tuinen door de jaren heen te zien. Om uw trip helemaal goed af te sluiten is het in de meeste gevallen ook mogelijk om het bezoek aan de kasteeltuinen in Nederland te combineren met een bezoek aan het bijbehorende kasteel. Voorbeelden van dit soort kastelen zijn bijvoorbeeld Paleis Het Loo, maar ook Kasteel Keukenhof of Kasteel De Haar. Redenen genoeg om een bezoek in te plannen!

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *