De Hanzesteden in Nederland hebben veel te bieden. Niet alleen op historisch en gastronomisch gebied, ook qua cultuur is er veel te zien en te doen. Hieronder volgen de 17 leukste musea uit deze streek.

Zwolle
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

De Fundatie Zwolle
Museum de Fundatie is gevestigd in een vreemd gebouw dat ook wel ‘de UFO’ wordt genoemd. Er zijn bijzondere collecties te bezichtigen van voornamelijk beeldende kunst. Deze tentoonstellingen wisselen regelmatig.


Fietsen, wandelen, shoppen, historische bezienswaardigheden, lekker eten en drinken, ...
Promo
Een gemoedelijke citytrip in een gezellige stad: ontdek de Nederlandse Hanzesteden!
Promo
Verrassende activiteiten het hele jaar door, sfeervolle evenementen in elk seizoen
Promo

De Waag Deventer
In één van de oudste waaggebouwen van Nederland kunt u alles te weten komen over de historische stad Deventer. Er zijn allerlei historische voorwerpen te zien en ook zijn er rondleidingen mogelijk.

Bakkerijmuseum Hattem
Wie wil er nu niet naar een museum waar het altijd ruikt naar versgebakken brood? In Hanzestad Hattem kunt u precies zien hoe ambachtelijk brood wordt gebakken in 19e-eeuwse stijl.

Mosterdmuseum Doesburg
Mosterd is het bekendste product uit Doesburg. Dit museum is gevestigd in een mosterdfabriek en hier kunt u zien hoe dit product precies wordt gemaakt.

Anton Pieck Hattem
In dit museum, gevestigd in een sfeervol en historisch pand, bevindt zich de grootste collectie van de beroemde Anton Pieck. Het pand zelf is mede ontworpen door de tekenaar. Ook kunt u hier zijn werkplek bewonderen.

Hattem
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Herman Brood Experience Zwolle
In Zwolle werd in 1946 de Nederlandse kunstenaar Herman Brood geboren. In dit museum leert u over zijn bijzondere leven. Er is een brede collectie te zien van zijn werk.

Speelgoedmuseum Deventer
Dit museum heeft met 13000 stukken speelgoed de grootste collectie van Nederland. Het is heel interessant te zien waar kinderen vroeger mee speelden. U of uw kinderen mogen het speelgoed zelf ook uitproberen.

Museum Elburg
Dit museum bevindt zich in één van de bijzonderste gebouwen van Elburg. Er is een brede collectie te vinden van historische voorwerpen van de stad en omgeving. Vaak zijn er wisselende tentoonstellingen.

Ikonen Museum Kampen
In dit museum leert u alles over wat iconen precies zijn en in welke stijlen ze bestaan. Ook leert u wat ze voor mensen betekenen en welke rol ze tegenwoordig hebben. Er is een vaste tentoonstelling van zo’n 170 iconen.


Van Doesburg naar Deventer, van Elburg naar Hattem, van Deventer naar Zwolle ... Download gratis de Hanzefietsrondjes brochure
Promo
Van conceptstores tot authentieke winkels vol borstels. De Hanzesteden hebben alles in huis voor een geweldige dag winkelen
Promo
Nestel je in die knusse sfeer, die je in geen enkel ander seizoen tegenkomt. Kom ook in de wintermaanden genieten in de Hanzesteden
Promo

Lalique Museum Doesburg
Hier kunt u het werk ontdekken van edelsmid en glaskunstenaar René Lalique. De collectie is op eigen houtje te bezoeken, maar u kunt ook naar binnen onder begeleiding van een gids die u meer kan vertellen over de voorwerpen.

Het Bottermuseum Elburg
Als u benieuwd bent naar oude visserij- en restauratietechnieken, dan is dit museum een aanrader. Elburg is een typische vissersstad en hier krijgt u een duidelijk beeld van de activiteiten en vaartuigen.

Stedelijk Museum Kampen
In het Stedelijk Museum komen vier onderwerpen aan bod, water, religie, rechtspraak en het Huis van Oranje. Het zijn thema’s die sinds de middeleeuwen een belangrijke rol spelen in Kampen.

Stedelijk Museum Harderwijk
Het museum is gevestigd in een historisch pand en bevat een presentatie van de stadsgeschiedenis van Harderwijk. Ook zijn er tijdelijke tentoonstellingen over kunst, historie of de actualiteit.

Zutphen
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Oude Stadhuis van Hasselt
Dit gebouw bestaat al sinds 1550 en heeft nog steeds een laatmiddeleeuws karakter. Binnen kunt u de trouwzaal en 17e-eeuwse schilderijen bezichtigen. Daarnaast is er een uitgebreide wapencollectie.

Librije Zutphen
De Librije is een bibliotheek in de Sint Walburgiskerk. Er bevindt zich een grote boekencollectie over verschillende thema’s die historisch belangrijk zijn.

Het Palingmuseum Harderwijk
Dit museum geeft een kijkje in het ambacht van de palingrokers. U leert er meer over de visserij en de vangst van paling.

Het Voerman Museum Hattem
Dit museum is gevestigd in twee oude herenhuizen. U kunt er de collectie van schilderijen van Jan Voerman bekijken. Ook zijn er tentoonstellingen over archeologie.

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.