Handelsverbonden tussen meerdere steden en landen is niet alleen iets van nu. Al in het jaar 1100 werden de eerste handtekeningen van stadsvertegenwoordigers gezet onder handelsverdragen. Dit verbond werd het Hanzeverbond genoemd en ging om een samenwerkingsverbond tussen verschillende Hanzesteden. Het bood economische voordelen. In meerdere Europese landen bestaan dit soort verbonden, denk aan Duitsland en België. In Nederland ligt het grootste deel van de Hanzesteden in het oosten van het land aan de IJssel. In dit artikel leest u welke negen steden tot de Hanzesteden behoren en wat er zoal te doen is.

Deventer
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen – Jurjen Drenth

Deventer
Deventer is een levendige, middeleeuwse stad met veel mooie monumenten. De rivier de IJssel heeft veel van de omgeving bepaald en geeft de stad energie. Er is altijd wel iets te doen, van festivals tot feesten en van markten tot evenementen, zoals de boekenmarkt. Ook zijn er veel interessante winkels en kunt u er uitstekend wandelen en fietsen.

Doesburg
Deze Hanzestad kent honderden jaren aan cultuurhistorie. Wanneer u een wandeling maakt door de stad, voelt het alsof u een tijdreis maakt. Struin door de middeleeuwse straten of bekijk er de Martinikerk. Vanaf de toren heeft u een panoramisch uitzicht over de IJssel. Ook staat de stad bekend om zijn mosterd en verschillende musea.

Harderwijk
Als u houdt van eten, dan is een bezoek aan Hanzestad Harderwijk zeker iets voor u. Er zijn hier namelijk zeer veel terrassen en eetgelegenheden te vinden. Twee restaurants hebben zelfs een Michelinster. Op cultureel gebied zijn er nog veel overblijfselen van vroegere tijden te vinden. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de stadsmuur of de restanten van de hortus botanicus.

Hasselt
In het noorden van Zwolle ligt Hanzestad Hasselt. Het karakter van de stad is kenmerkend, met de vele kleine straatjes en fraaie gevels. Omgeven door natuur, kunt u hier heerlijk wandelen of fietsen. Ook is Hasselt een bedevaartsoord en komen er twee pelgrimsroutes samen.

Elburg
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Elburg
Via de middeleeuwse stadspoort komt u de typische vierkante vissersstad Elburg binnen. Ondanks het formaat van de stad, zijn hier veel bezienswaardigheden. Zo zijn er de vestingwallen en een eeuwenoud klooster. De stad is omringd door een gracht. In de haven kunt u verschillende rondvaarten maken op één van de boten.

Hattem
Het pittoreske Hattem is al eeuwen een inspiratie voor kunstschilders. Dit komt door de ligging aan de IJssel, waarbij er uitzicht is over de typische Hollandse luchten. Onder andere Anton Pieck en Jan Voerman lieten zich erdoor inspireren. Vroeger was de stad een echte handelslocatie, wat nu nog te zien is aan de mooie koopmanshuizen en de stadsmuur.

Kampen
In de middeleeuwen was Kampen één van de welvarendste steden van Europa. Dit zie je nu nog steeds overal terug. Neem bijvoorbeeld de entree, de stadsbrug met de gouden wielen. Als u houdt van cultuur en historisch erfgoed, dan is deze stad een aanrader.

Zutphen
Zutphen is uniek als historische stad. Je vindt er veel bijzondere monumenten en er is een bijzonder winkelaanbod. Ook voor authentieke lekkernijen bent u hier aan het juiste adres. In ‘Het Snoepje’, kunt u bijvoorbeeld driehonderd jaar oud snoepgoed proberen.

Zwolle
Zwolle is zowel een Hanzestad als een studentenstad en dat merkt u direct. Overal zijn hippe koffietentjes en boetieks te vinden en ook qua cultuur komt u hier niets te kort. Er zijn bijzondere winkels en ook kunt u er heerlijk wandelen en fietsen.

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *