Roemenië is meer dan duistere verhalen over Dracula en Transsylvanië. Het is zelfs een prima bestemming voor een autovakantie in Europa. Het land heeft dan ook heel wat te bieden voor wie op zoek is naar iets verrassend tijdens zijn vakantie. Hier zijn alvast enkele leuke weetjes.

© Pixabay.com

Europa’s best beschermde delta ligt in Roemenië
Op zo’n vier uur rijden van de hoofdstad Boekarest, vind je de Danube Delta, de tweede grootste rivierdelta van Europa en de best beschermde van het continent. Met meer dan 300 vogelsoorten en 160 vissensoorten is het een van de beste plaatsen voor vogelspotters. Tegelijk is het ook een van de betere bestemmingen als je enkele van Europa’s laatste wilde paarden wil spotten.

Roemenië is de thuis van Europa’s tweede grootste ondergrondse gletsjer
Je leest het goed. De tweede grootste ondergrondse gletsjer van Europa vind je niet in de Alpen, maar wel in de schilderachtige Apunesi bergen. Hier verbergt de Scărișoara grot de gelijknamige gletsjer. De beste manier om dit 3000 jaar oude natuurwonder te bezoeken is door de grot te bezoeken in de zomerperiode. Zo valt het grote temperatuurverschil pas echt op.

[widget id=”enhancedtextwidget-31″]

Je vindt er actieve vulkanen
Oké, ze mogen dan maar zes meter hoog zijn en niet veel vuur spuwen, toch zijn de moddervulkanen van Roemenië erg indrukwekkend. Het beste moment om foto’s te nemen is tijdens de zonsondergang wanneer het natte oppervlak veroorzaakt door de modder, het water en de gassen het zonlicht reflecteren. De vulkanen zijn gelegen nabij Berca, op zo’n 122 kilometer van de hoofdstad.

Het ondergrondse pretpark in Salina Turda
De voormalige zoutmijn Salina Turda dateert van de zeventiende eeuw. En hoewel de mijn geen dienst meer doet voor het mijnen zelf, heeft het andere goede reden gekregen waarom je het zeker moet bezoeken. Tegenwoordig is de zoutmijn de locatie van een ondergronds pretpark. Het is zo’n 120 meter diep gelegen en je vindt er onder andere een bowlingbaan, een amfitheater waar geregeld voorstellingen zijn en zelfs een reuzenrad! Ook het ondergrondse meer kan je verkennen met roeibootjes.

© commons.wikimedia.org

In Roemenië staat het zwaarste gebouw ter wereld
Dubai mag dan wel de hoogste gebouwen ter wereld hebben, in Roemenië breken ze een ander wereldrecord. In de Roemeense hoofdstad Boekarest vind je het zwaarste gebouw ter wereld die de skyline van de stad domineert. Het Parlementspaleis is daarnaast ook nog eens het duurste administratieve gebouw ter wereld. Het werd ontworpen door de 28 jaar oude architecte Anca Petrescu en telt maar liefst 1100 kamers. Slechts 400 worden er gebruikt.

Roemenië telt 7 UNESCO Werelderfgoed sites
De dorpen met verstevigde kerken in Transylvanie, het oude centrum van de stad Sighisoara, de ruines van Sarmizegetusa Regia, de voormalige Dacische hoofdstad in de Orastie bergen, het Horezu klooster, de houten kerken van Maramures, de geschilderde kerken van Moldavië en als laatste, de erg verscheidene Danube delta.

[widget id=”enhancedtextwidget-31″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *