Samen met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) organiseert het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen (MOU) een tentoonstelling gewijd aan Adriaen Brouwer, die in september van start is gegaan.

Adriaen Brouwer
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Bezoek de Adriaen Brouwer tentoonstelling

Ongeveer 50 schilderijen in het MOU laten het werk van Brouwer zien. Daarvan zijn 25 schilderijen van Adriaen Brouwer zelf en de andere 25 van zijn tijdgenoten. De tentoonstelling is opgebouwd rond vijf thema’s, elk gericht op één belangrijk kunstwerk dat op basis van wetenschappelijk onderzoek nieuwe inzichten oplevert. Daarnaast is er een kunstparcours waar Vlaamse hedendaagse kunstenaars een dialoog aangaan met het werk van Brouwer.

[widget id=”enhancedtextwidget-33″]

Het kunstparcours Charivari

Charivari brengt twintig hedendaagse kunstenaars naar Oudenaarde die in hun werk een kritische stem laten zien met een goed gevoel voor ironie en spot. Dit kunstparcours is te bezichtigen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele, aan de oevers van de Schelde. Tevens bezet dit project op het marktplein van Oudenaarde het Café Adriaen Brouwer. Gedurende drie maanden zal het café dienen als een artistieke ontmoetingsplaats voor bezoekers.

Voel je een echte Vlaming

Zelfs al ben je niet woonachtig in Vlaanderen, maar onderneem je enkel een korte autovakantie naar de Vlaamse Ardennen om de Adriaen Brouwer tentoonstelling te bezoeken, gecombineerd met een verblijf in de natuur, dan nog zijn er verschillende manieren om je een echte Vlaming voor een dag of weekend te voelen.

Ename
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen is een fiets -en wandelmekka. Als het veroveren van de meest gevreesde heuvels van de Vlaamse Ardennen op je verlanglijst staat, vergeet dan niet om de Koppenberg, de Kwaremont, de Kemmelberg, de Kapelmuur en de Paterberg als je ultieme uitdagingen te zien. Of waan jezelf Tom Boonen door gewoon de legendarische Ronde van Vlaanderen te fietsen. Liever te voet? Heel wat wandelroutes maken je verblijf in de sfeer van Adriaen Brouwer tot een topper! Bovendien kan je de routes gratis downloaden.

Brouwerij Roman

Daarnaast kun je ook brouwerij Roman gaan bezoeken, een prachtige en historische plek. De brouwerij dateert uit de jaren 30 en heeft een van de mooiste brouwzalen in België. Een bezoek zal je een volledig inzicht geven in de evolutie van de Roman brouwerij. In 1960 werden bijvoorbeeld de traditionele open gistbassins vervangen door cilindrische tanks, een echte innovatie in die tijd.

[widget id=”enhancedtextwidget-34″]

Bovendien was brouwerij Roman jarenlang zelfvoorzienend in alle activiteiten die de brouwerij ondernam. De laatste paarden verlieten de brouwerij pas in 1974. En de brouwerij had lang zijn eigen schrijnwerkers om de kisten, tafels, stoelen en bars te bouwen voor de cafés die het bezat. Er was zelfs ook een smederij, een schilderatelier en zelfs een garage die allemaal onderdeel uitmaakten van de brouwerij Roman.

Attracties in Oudenaarde

Oudenaarde heeft een verrassend aantal indrukwekkende attracties op zijn naam staan. Er zijn meer dan honderd geklasseerde monumenten geteld. Een echte blikvanger is het stadhuis en het Begijnhof van Oudenaarde (gebouwd in 1526), waar ook het werk ‘De vijf zintuigen’ van Adriaen Brouwer te bezichtigen is. De imposante, gotische kerk Sint-Walburga is een bezoek waard vanwege de historische wandtapijten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *