Noorwegen heeft diverse sites die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, waarvan er zich een aantal in het zuiden van het land bevinden. Ga met Zuiderhuis tijdens je vakantie op zoek naar deze bijzondere plekken in dit fantastische land. Je zult genieten van cultuur en natuur en overnachten in prima hotels. Zuiderhuis biedt een spectaculaire 14-daagse rondreis, waarbij je het zuiden en al haar schatten verkent.

© Zuiderhuis.be

Bryggen in Bergen
Bewonder de oude koopmanshuizen in de Hanzestad Bergen. Deze prachtige houten huizen aan het water staan er nog net zo bij als 900 jaar geleden.

De staafkerk van Urnes
Deze schitterende houten kerk werd in de 12de eeuw gebouwd, en is het oudste houten gebouw van Noorwegen. In dit monument zijn Keltische kunst, Vikingtradities en Romaanse constructies verenigd en je ziet er prachtig houtsnijwerk. Het ligt ten oosten van het Lusterfjord.

De staafkerken van Borgund, Ringebu en Røldal
De staafkerk van Borgund is één van de best geconserveerde staafkerken. Dit monument ligt aan een toeristische route, zodat je er automatisch langsrijdt. De markante staafkerk van Ringebu is aan het begin van de 13de eeuw gebouwd, maar van de oorspronkelijke kerk is alleen het schip overgebleven. Binnen in de kerk vind je een fraai, kleurrijk interieur. In het dorpje Røldal vind je een mooie staafkerk, die eveneens uit de 13de eeuw dateert. Binnen kun je mooie schilderingen bewonderen en in de omgeving kun je schitterende wandelingen maken.

[widget id=”enhancedtextwidget-23″]

De oude mijnstad Røros
Røros dankt zijn bestaan aan het feit dat er in 1644 koper werd gevonden in de bergen rond het stadje. Vervolgens kwamen mijnwerkers en boeren uit de omgeving naar de stad om in de mijnen en de koperindustrie te werken. Dit stadje met het beschermde stadscentrum met houten huizen spreekt tot de verbeelding. Bezoek de Zionskerk met de hoge toren, waar je mee kunt met een rondleiding.

De hydrokrachtcentrale van Rjukan
Hier begon het industriële tijdperk van Noorwegen. De waterkrachtcentrale bij Rjukan was in 1911 de grootste elektriciteitscentrale ter wereld. De krachtcentrale verkreeg zijn energie van de Rjukanfossen, de lokale waterval. Deze energie werd vervolgens gebruikt door de fabrieken van Rjukan. Al deze complexen bij elkaar vormen de Rjukan-Notodden Industrial Heritage Site, waartoe ook het Telemarkkanaal en de spoorwegen behoren.

De fjorden
Het Nærøyfjord en het Geirangerfjord zijn overweldigend mooi. Geniet van deze ongeëvenaarde natuurpracht.

Nationale parken
Noorwegen heeft verschillende nationale parken, waarvan er zelfs 4 als Werelderfgoed zijn aangewezen: het nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella, het nationaal park Rondane, het nationaal park Jotunheimen en het nationaal park Hardangervidda. Dit is het echte Noorwegen, ruig en rijk aan natuur.

© Zuiderhuis.be

Watervallen
Natuurlijk mogen de mooiste watervallen niet ontbreken. De 165 meter hoge Låtefossen is al meer dan 100 jaar een toeristische trekpleister. De waterval “Steinsdalsfossen” is ‘slechts’ 50 meter hoog, maar zeer populair bij toeristen, omdat je veilig onder de waterval door kunt lopen.

De Trollveggen
Deze Trollenmuur is met 1100 meter de hoogste verticale bergwand van Europa. Geniet hier van het prachtige uitzicht!

[widget id=”enhancedtextwidget-23″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *