De meeste toeristen in Tsjechië richten zich op de hoofdstad Praag, maar met een auto kan je ook eenvoudig de andere bezienswaardigheden in dit Centraal-Europese land bezichtigen. Het ten oosten van Duitsland gelegen land is in oppervlakte ruim twee keer zo groot als België en kent verspreid over het gehele oppervlak bijzonder natuurschoon maar vooral veel indrukwekkende culturele attracties. Van het stadje Cesky Krumlov met de sprookjesachtige binnenstad en tal van kastelen in het zuiden des lands tot de in het oosten van Tsjechië gelegen stad Olomouc met een bijna even grote historische binnenstad als Praag. Een overnachtingsplek vinden kost ook buiten Praag weinig moeite. Tsjechië ontvangt namelijk jaarlijks miljoenen toeristen, waarvan ook een groot deel buiten de hoofdstad door het land trekt, zodat inmiddels ook in de kleinere Tsjechische steden tal van hotels zijn te vinden.

© commons.wikimedia.org

Bezienswaardigheden buiten Praag

Wie per auto dwars door Tsjechië wil reizen, kan beginnen in Karlovy Vary. Dit in het westen van Tsjechië gelegen stadje staat bekend om de bijzondere spa’s. Rijd je vervolgens naar het oosten, dan passeer je Plzen (Pilsen). Hier zijn enkele architectonische hoogstandjes te bezichtigen zoals de Sint-Bartolomeüskathedraal. Aangezien Plzen de geboortestad is van de pils, mag een bezoek aan de lokale brouwerij Plzeňský Prazdroj hier ook niet ontbreken. Vanuit Plzen kan vervolgens naar het noordoosten worden getrokken om in Praag te belanden, maar ook een optie is om juist naar het zuiden verder te reizen. In dit geval beland je in Cesky Krumlov. De historische kern van dit stadje is zo uniek dat de stadskern in 1992 op de UNESCO-werelderfgoedlijst is geplaatst. Bovendien vinden in dit plaatsje het hele jaar door uiteenlopende evenementen plaats.

Autorijden door Tsjechië

Tsjechië kent geen grote verschillen in verkeersregels ten opzichte van België. Zo wordt eveneens aan de rechterkant van de weg gereden en dien je ook hier je rijbewijs en autopapieren bij je te dragen. Op Tsjechische autosnelwegen mag maximaal 130 kilometer per uur worden gereden. Autosnelwegen zijn in Tsjechië vrijwel allemaal tolwegen. Om op deze tolwegen te mogen rijden, moeten bepaalde stickers worden gekocht. Deze stickers worden verkocht bij vrijwel elk benzinestation of postkantoor in Tsjechië. Stickers zijn verkrijgbaar voor één jaar (1.500 Tsjechische kronen), één maand (440 Tsjechische kronen) of tien dagen (310 Tsjechische kronen). De sticker bestaat uit twee delen. Eén deel dient rechtsonder op de voorruit van de auto te worden aangebracht en het andere deel behoor je samen met je autopapieren te bewaren. Over een tolweg rijden zonder de vereiste stickers kan met een boete tot 5.000 Tsjechische kronen worden bestraft.

© commons.wikimedia.org

Een hotel vinden in Tsjechië

Tsjechië ontvangt jaarlijks bijna dertig miljoenen toeristen. Ongeveer twee derde hiervan gaat naar Praag, maar de overige miljoenen mensen trekken naar de kleinere Tsjechische steden. Ook zij kunnen kiezen uit een breed scala aan hotels, uiteenlopend van budgethotels tot luxe designhotels met een bijbehorend prijskaartje. Vooral nabij de kastelen, spa’s en het Tsjechische natuurschoon zoals de Rotsen van Adršpach kan eenvoudig een overnachtingsplek worden gevonden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *