Wie toerisme in Oost-Vlaanderen zegt heeft het in één adem ook over het Waasland. Een regio die een bewogen geschiedenis heeft die tot op de dag van vandaag zichtbaar is in het landschap. Zo zijn de grenzen van het Waasland in het verleden meer dan eens reden genoeg gebleken om de wapens op te nemen. Iets waar de vele forten nog aan herinneren. Of wat dacht je van de pareltjes der natuur waar smokkelaars elk steentje en elke inham van kenden? Het stropersbos, het grenspark, de vele kreken, het havengebied en de Koningsdijk: wedden dat je niet meer wilt vertrekken?

Koningsdijk
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Beleef de tachtigjarige oorlog

Bij de grens met Antwerpen vind je in het dorpje Kallo, deelgemeente van Beveren, het fort Liefkenshoek. Deze militaire vestiging werd gebouwd in 1579 en moest dienen als verdedigingsbolwerk tegen de Spanjaarden. Een missie die al snel vruchteloos bleek: in 1584 viel het fort in Spaanse handen en werd in 1585 weer veroverd door de Antwerpenaren. Na de val van Antwerpen namen de Noordelijke Nederlanden het fort in bezit en deze gebruikten het fort als uitvalsbasis om de Schelde in een ijzeren greep te houden. In de eeuwen erna veranderde de bestemming en de eigenaar nog een paar keer. Vandaag de dag kan je ter plekke de woelige geschiedenis ontdekken en een prachtig vergezicht bewonderen.

De Koningsdijk

Pal aan de Nederlandse grens vind je in Sint-Gillis-Waas een groene grensstreek om ‘u’ tegen te zeggen. De Koningsdijk loopt langs de Belgisch-Nederlandse grens en is een knap natuurgebied dat in de 17de eeuw diende als grens tussen de Spaanse Nederlanden en de Republiek. Tijdens een rustig fietstochtje kan je Fort Bedmar terugvinden en ook de vlaggenmast van het voormalige Fort Spinola.

Het Stropersbos

Het Stropersbos is een natuurgebied van ongeveer 500 ha groot te Kemzeke dat een belangrijke rol speelde in de zogenaamde Erfenisoorlog van 1703. Doorheen dit gebied liep immers de verdedigingswal genaamd De Linie. Vandaag de dag is de streek vooral een unieke mengeling van graslanden, elzenbroekbossen en heivelden. Niet te missen als rasechte natuurliefhebber!

© Toerisme Oost-Vlaanderen

Grenspark Groot-Saeftinghe

Bij Beveren vind je het Grenspark Groot-Saeftinghe terug dat zowel een deel van Vlaanderen als van het Nederlandse Zeeland beslaat. Het is een uitgestrekt natuurpark van 4700 hectare waar de Hedwige-Prosperpolder en het Verdronken Land van Saeftinghe de uitschieters van zijn. Op zoek naar een prachtig uitzicht? Dan moet je bij de radartoren van Beveren zijn voor een 360° blik over de omgeving. 

De Kreken

Bij Moerbeke-Waas kan je één van de mooiste stukjes van het Waasland terugvinden. De zogenaamde Kreken is een wandelroute van 15 kilometer langs het Pereboomsgat en de Grote Kreek. Locaties die de herinneringen zijn van felle overstromingen in de middeleeuwen en ook een rol speelden in de 80-jarige oorlog. Het is vooral echter ook een oase van rust die zijn gelijke niet kent.

Het Havenland

Het Havenland heeft zijn naam niet gestolen en is het gebied aan het water, in dit geval de Schelde. Het is een streek waar altijd wel iets te beleven valt en je tal van pittoreske dorpjes, prachtige vergezichten en industriële activiteiten terug kunt vinden. Het typische polderlandschap is de kers op de taart!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *