Het Waasland in Oost-Vlaanderen is één van de beste regio’s in België om impressies van de natuur op te doen. Daarenboven is het ook een streek met een bewogen geschiedenis. De tachtigjarige oorlog heeft hier gewoed, de Oostenrijkers waren er baas en altijd kon je wel rekenen op een bende smokkelaars als de grenzen weer eens anders lagen. Het Waasland heeft echter ook schitterende waterpartijen om te ontdekken. De magistrale Schelde, de wilde Durme, de Moervaart en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het Waasland door andere ogen ontdekken? Laat je meevoeren door de stroming! Wat valt er op en rond het water dan allemaal te doen? Een kleine greep uit de mogelijkheden.

Kruibeke
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Kasteel Wissekerke

Kasteel Wissekerke is gelegen in Bazel en heeft een geschiedenis die terug kan gevoerd worden tot de 10de eeuw. Op dat moment stond er op de huidige locatie een waterburcht als onderdeel van de versterkingsgordel aan de Schelde. Door de eeuwen heen werd de waterburcht uitgebreid en vernieuwd, afgebroken en heropgebouwd tot uiteindelijk Kasteel Wissekerke het levenslicht zag. Dit prachtige bouwwerk is gebouwd in neogotische stijl en geeft een waarheidsgetrouw beeld van de 19de-eeuwse glorieperiode. Mag het wat ouder? De kelder stamt uit de 15de en de toren uit de 16de eeuw.

[widget id=”enhancedtextwidget-33″]

De Polders van Kruibeke

De Polders van Kruibeke hebben de eer om het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen te zijn. Bij Bazel, Rupelmonde en Kruibeke vind je dit majestueuze natuurgebied van 650 hectare terug. Niet toevallig is het uitgegroeid tot een waar paradijs voor zowel fietsers als wandelaars. Vergeet overigens niet jouw fototoestel in te laden voor een tripje naar de Polders van Kruibeke. Het is geen uitzondering om een ree, bever of otter in het vizier te krijgen. 

Kasteel Wissekerke
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Peddelplezier

Het Waasland telt heel wat waterwerken die de moeite waard zijn om eens af te varen. Zo heb je de Durme, de Moervaart en de Zuidlede die de ideale omstandigheden bieden om je eens van je wildste kant te laten zien. Huur een bootje, kano of kajak en neem een picknick mee voor een dag vol plezier. Mag het nog wat wilder? Ook rafting behoort tot de mogelijkheden. Mag het allemaal net wat rustiger? Dan is de Schelde exact wat je zoekt. Het spreekt voor zich dat peddelen op de Schelde misschien niet aangewezen is, maar een boottocht is dat des te meer. In het Waasland vind je dan ook tal van maatschappijen die een boottocht over het water aanbieden. Denk maar aan de beroemde waterbus!

[widget id=”enhancedtextwidget-34″]

De Stekense Vaart en Boudelo

Een echte natuurliefhebber? Dan is Boudelo en de Stekense Vaart te Sint-Niklaas iets wat je niet mag missen. De hele streek staat bekend om zijn rust en natuurschoon en wisselt gemengde loofbossen met hooilanden, poelen, hakhoutbossen en meer. Het is een regio waar de natuur baas is en dat zorgt voor een prachtige symfonie van groen. 

Ontdek de Durme

De Schelde is de rivier die altijd alle aandacht krijgt, maar de Durme is minstens even interessant. Deze zijrivier van de Schelde iets iets wilder en kent ook een iets gevarieerdere natuur. Op en langs de Durme zijn er tal van routes, dorpjes en activiteiten terug te vinden. Er zit altijd wel iets naar jouw smaak bij. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *