De meeste Vlamingen kennen de stad Antwerpen wel. Als je er niet woont, dan heb je de stad ongetwijfeld al eens bezocht om het oude centrum te bekijken, te shoppen op de Meir of om uit te gaan. Maar waarom zou je in Antwerpen blijven als in het nabijgelegen Oost-Vlaanderen nog veel meer te ontdekken is? Wat dacht je bijvoorbeeld van Kruibeke. Kruibeke heeft natuurlijk niet de allure van Antwerpen, maar Kruibeke en vooral ook de omgeving blinken uit in schoonheid. En hoe ga je naar Kruibeke? Met de waterbus!

Waterbus
© Toerisme Oost-Vlaanderen

De waterbus naar Kruibeke

De waterbus is in 2017 opgestart als een project in opdracht van het Havenbedrijf Antwerpen. Het is een waterroute die loopt vanaf het Steenplein in Antwerpen naar de eindbestemming Hemiksem. De gehele route gaat over de Schelde en in Kruibeke is er een tussenstop. Het gehele traject afleggen duurt ongeveer een half uurtje en je betaalt voor een ticket minder dan € 3,-. Als je in de omgeving van Kruibeke wilt fietsen, dan is dit geen probleem. Fietsen mogen namelijk gratis mee. Dit is echt een zeer goed alternatief voor de auto, waarbij je lange tijd in de files staat en nergens kunt parkeren. Bij de tussenstop Kruibeke stap je uit en je bent direct op je bestemming. Ook terug kun je gewoon de waterbus richting Antwerpen weer nemen.

[widget id=”enhancedtextwidget-33″]

Kruibeke

Kruibeke is een gemeente in Oost-Vlaanderen en omvat Kruibeke, Bazel en Rupelmonde. Hoewel Kruibeke ver van bruisend te noemen is, vind je hier wel prachtige monumenten en oude gebouwen. Liefhebbers van cultuur, geschiedenis en architectuur komen in Kruibeke volledig aan hun trekken. Zo is er het prachtige kasteel Altena en burcht Altena uit de middeleeuwen en de Onze-Lieve-Vrouwekerk in gotische stijl en geheel opgetrokken uit zandsteen. Ook deze kerk stamt al uit de vroege 15e eeuw. Maar om de echte schoonheid van Kruibeke te ontdekken, moet je het dorp uit en de omgeving in. De omgeving kenmerkt zich door allerlei polders en overlopen van de Schelde. Dit zijn pure ongerepte landschappen waar je uitstekend kunt wandelen en fietsen. Er zijn in de gehele omgeving van Kruibeke talloze wandel- en fietsroutes uitgezet. En je hebt niet eens een fietskaart nodig, want de routes zijn makkelijk te volgen via bordjes aan de kant van de weg. Als je aan het wandelen of fietsen bent, kom je ongetwijfeld ook deelgemeente Bazel tegen.

Kasteel Wissekerke
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Bazel

Bazel is een dorpje nabij Kruibeke dat zeer oud is. Waarschijnlijk was dit gedeelte van het Waasland al tijdens de Romeinse tijd bewoond. Bazel is tegenwoordig, net als Kruibeke, een dorpje vol met oude en historische gebouwen. Bazel is ook een uitstekend rustpunt als je aan het fietsen bent in de omgeving, want hier kun je lekker een kop koffie drinken of lunchen. Hoogtepunt van Bazel is Kasteel Wissekerke. Dit is een oude waterburcht, waarvan een groot gedeelte uit de 15e eeuw stamt en enkele delen uit de 19e en 20e eeuw als aanvulling op de burcht. Kasteel Wissekerke is één van de weinige kastelen die nog een authentieke hangbrug heeft. Het schijnt zelfs één van de oudst overgebleven hangbruggen van Europa te zijn. Het kasteel is eeuwenlang bewoond door adellijke families, maar sinds 1989 in het bezit van de gemeente Kruibeke. Het kasteel is nu te bezoeken, waarbij je door de oude en authentieke kamers en salons loopt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *