Heb je je ooit afgevraagd waarom je je gezonder en gelukkiger voelt als je door de natuur slentert of fietst? Is het gewoon omdat je tijd spendeert weg van het werk en de dagelijkse sleur of je jezelf ontstresst door al die prachtige uitzichten in je op te nemen? Of is er meer aan de hand?

Jaagpad
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Het grootste netwerk van wandel- en fietspaden

Oost-Vlaanderen is een prachtig gebied waarvan het landschap gevormd wordt door verschillende rivieren. Een van de drie hoofdrivieren, de Schelde, doorsnijdt het gebied. Het gebied wordt uitstekend bediend door het Vlaamse netwerk van wandel- en fietspaden langs het water. Daarnaast omvat Oost-Vlaanderen een aantal natuurgebieden. Welke omgeving je ook kiest, ze is mooi, vredig en schilderachtig. Perfect voor een korte wandeling op zaterdag- of zondagnamiddag met een heerlijke culinaire afsluiter met een streekgerecht in een van de vele restaurants in de buurt.

[widget id=”enhancedtextwidget-33″]

De paden van ontspanning en welzijn langs de vaart

Onderzoek na onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige fysieke activiteit helpt bij het voorkomen of verlichten van stress, angst en depressie. Fietsen en wandelen in een natuurlijke omgeving vergroot deze voordelen alleen maar. En heel wat van die voordelen liggen voor het rapen in het Waasland, genietend van de prachtige vergezichten. De Moervaart en de Stekense Vaart zijn 2 rustige waterlopen, die nog maar weinig fietsers en wandelaars ontdekten. De rust, het kabbelende water en het zalige windje laten je op en top herbronnen.

Kruibeke
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Footloose langs de Schelde

Door haar lengte en de kleur van het water zal de Schelde nooit prijzen winnen voor de meest pittoreske rivier. De fiets- en wandelpaden tussen Dendermonde en Antwerpen zijn echter wel buitengewoon prijzenswaardig. Om te beginnen zijn ze breed: op veel plaatsen kunnen fietsers gemakkelijk met vier naast elkaar fietsen. Ze zijn goed onderhouden en zijn over het algemeen vlak en glad met niet te veel scheuren en kuilen. Bovendien zijn de paden buitengewoon goed bewegwijzerd, niet alleen met het Vlaamse fietsknooppuntennetwerk, maar ook met de Vlaamse fietspaden over lange afstanden. En voor het grootste deel zijn ze volledig vrij van gemotoriseerd verkeer (tenzij je e-bikes meetelt!). Perfect om de voeten los te gooien en gezonde lucht in te snuiven! Oh, en een laatste voordeel: ze zijn rijkelijk besprenkeld met veel picknickbanken en cafeetjes.

[widget id=”enhancedtextwidget-34″]

Geef de gezonde vibe door!

Het kan prettig zijn om een ​​wandeling in gezelschap te maken. Wat meer is, gezelschap kan je aanmoedigen om elke mogelijke luiheid te overwinnen. Er is keuze genoeg aan routes en paden, want het Waasland telt verschillende waterlopen waar je het kalmerend effect van wandelen of fietsen langs het water kunt ervaren. Zolang je metgezel de wandeling of fietstocht niet afsnijdt en meteen het dichtstbijzijnde cafeetje binnengaat om te genieten van een streekbier, zit je goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *