Met de auto naar Duitsland is niets ongewoons, het ligt immers relatief om de hoek vanuit België. Het uitgestrekte land heeft veel te bieden aan natuur, cultuur, architectuur, geschiedenis en natuurlijk ook vertier. Dat maakt het een uitstekende bestemming voor een zomervakantie. Het grote land ligt aan uw voeten wanneer u met uw eigen voertuig gaat. Toch kunt u niet zonder meer overal gaan en staan waar u wilt met uw auto. Wat moet u weten wanneer u met de auto Duitsland in gaat? 

Duitsland
© Pixabay.com

Eco vignet Duitsland 

De auto biedt een grote vrijheid, maar in veel binnensteden mag u er niet zomaar mee rijden. Daar zijn milieuzones ingesteld, of in het Duits ‘umweltzone’. Dit probleem is eenvoudig op te lossen. Met een eco vignet Duitsland op uw voorruit mag het namelijk wél. Deze kunt u thuis al bestellen en ontvangen, zodat u goed voorbereid de grens over kunt gaan naar zomervakantiebestemming Duitsland. 

Hard rijden 

Op de Duitse snelwegen hoeft u niet bang te zijn voor een snelheidsovertreding. Daar geldt namelijk slechts een adviessnelheid van 130 kilometer per uur. In andere woorden: u mag er zo hard rijden als u wilt. Sommigen doen dat dan ook. Het is de etiquette dat de linkerbaan daarvoor gebruikt wordt. Houdt u de snelheid dus liever bescheiden, vermijd dan de linkerbaan zoveel mogelijk. Doet u dat niet, dan krijgt u zonder meer met bumperklevers te maken. Op de binnenwegen wordt wel volop geflitst voor snelheidsovertredingen, met als gevolg dat de Duitsers zich daar over het algemeen netjes aan de maximumsnelheid houden. Ontkennen dat u achter het stuur zat bij een snelheidsovertreding gaat niet: u krijgt een foto thuisgestuurd die van voren gemaakt is waarop u precies uw gelaatsuitdrukking kunt zien op het moment dat u te hard reed. 

Gevarendriehoek
© Pixabay.com

Verplichte bagage 

Ieder land heeft weer zijn eigen regels voor welke accessoires men in de auto moet hebben wanneer men de weg op gaat, voor het geval van nood door bijvoorbeeld een ongeluk. Zo is het in Duitsland verplicht om een gevarendriehoek te hebben. Deze moet als u tot stilstand bent gekomen (het liefst op de vluchtstrook natuurlijk) 200 meter achter de auto geplaatst worden als het op de snelweg is. Op andere wegen is dat 100 meter. Zelf moet u dan een veiligheidshesje aan, dus ook dat moet verplicht aanwezig zijn in de auto. Dit is niet verplicht voor andere inzittenden, maar het kan natuurlijk geen kwaad om er meerdere te hebben. Datzelfde geldt voor reservelampen en een brandblusser. Wel verplicht is de aanwezigheid van een verbanddoos. 

Alcohol en afstand 

Verder mag u als u jonger bent dan 21 jaar of nog geen twee jaar uw rijbewijs hebt helemaal geen alcohol gedronken hebben als u achter het stuur gaat zitten. Voor anderen geldt hetzelfde als in België. De Duitse politie is ook streng voor bestuurders die niet genoeg afstand houden van de auto voor hen. Dit aantal meters moet de helft van uw snelheid zijn. Dit noemt men daar een ‘halber Tacho’. Bij gladheid of slecht zicht moet u meer afstand houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *