Het Italiaanse Toscane is een populaire vakantiebestemming en dit is absoluut begrijpelijk! Dit prachtige gebied is erg divers, want er zijn leuke stranden te vinden, maar ook mooie landschappen met wijngaarden. Maremma, de zuidelijke streek in Toscane, is dan ook zeker een bezoekje waard. Dit gebied verzekert je van de perfecte combinatie tussen ongeschonden natuur, rijke cultuur en culinaire hoogstanden!

Toscane in Maremma
© Pexels.com

Elba eiland

Je zou een overnachting kunnen boeken op het eiland Elba. Elba is op het twee na grootste eiland in Italië en wordt tot het Toscaanse gebied gerekend. Als je erg van natuur houdt, moet je zeker het Nationaal Park van Elba bezoeken! Dit Nationaal Park bestaat, naast Elba, ook uit een aantal andere eilandjes, zoals Isola del Giglio, Pianosa, Giannutri en Montecristo. Het is dus enorm groot en omvat zowel water als land. Het prachtige landschap is ideaal om te wandelen en er zijn verschillende hikingroutes die je af kunt gaan. Als je meer van stranden houdt, kun je ook een van de vele stranden die Elba rijk is, bezoeken. Het prachtige helderblauwe water biedt ruimte voor een ultiem relaxed stranddagje. Aan sommige kustgebieden kun je ook duiken en snorkelen en verschillende zeedieren en prachtig koraal spotten. Tenslotte kun je ook cultuur opsnuiven in Villa del Mulini, het huis waartoe keizer Napoleon verbannen werd. Deze villa omvat onder andere een bibliotheek, een balzaal en prachtige tuinen.

[widget id=”enhancedtextwidget-31″]

Etruskische cultuur

De Etrusken zijn een oude beschaving, die leefde van de achtste tot de eerste eeuw voor Christus. Etrusken spraken een eigen taal (Etruskisch) en hadden een eigen religie en cultuur. In de Maremma-streek, vooral rond de plaatsjes Pitigliano, Sovana en Sorano zijn vandaag de dag nog een aantal sporen te vinden van deze beschaving. Je kunt hier wandelen langs wegen die uitgehold zijn uit tufstenen heuvels of een bezoekje brengen aan oude graftomben, tempels en ruïnes. Tufstenen worden veel gebruikt in deze omgeving. In Pitigliano heeft elk huis een kelder van tufsteen, die samen een ondergronds stelsel vormen. Een gedeelte van dit ondergronds gangenstelsel is openbaar voor publiek, dus erg leuk om er eens een kijkje te nemen. Het is sowieso aan te raden om langs verschillende pittoreske dorpjes te rijden in Toscane, want vaak kom je nog smalle steegjes oude kerkjes en gebouwen tegen in het heuvelachtige in dit gebied die enorm sfeervol zijn.

Proeverij

De Toscaanse keuken is erg smakelijk, dus ga zeker eens een proeverij doen als je hier bent! Neem bijvoorbeeld deel aan een proeverij bij het familiebedrijf Specialità Mucci e Staccioli, in Monteverdi. Dit bedrijf produceert al generaties lang typische Toscaanse lekkernijen zoals Salame di Cervo worsten, prosciutto ham en heerlijke olijfolie. Natuurlijk kan deze proeverij niet zonder een goed glas Italiaanse wijn! Ook kun je een kijkje nemen in de kaaskelder en hier de lekkerste Pecorino kaasjes proeven. Heb je na de proeverij een selectie gemaakt van je favoriete lekkernijen? In het bijbehorende winkeltje kun je flink inslaan voor een picknick, maar je kunt er ook vers belegde broodjes halen voor je lunch!

[widget id=”enhancedtextwidget-31″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *