Even weg uit de hectiek van alledag. Terug naar de basis en naar dat wat echt belangrijk is. Een stoere provincie waar dit in rust en ruimte kan vind je op 3,5 uur rijden van Vlaanderen. Drenthe biedt bijzondere verhalen, stoere avonturen en prachtige natuur. Wist je bijvoorbeeld dat hunebedden de oudste monumenten van Nederland zijn?

Dit zijn grote mysterieuze bouwwerken van rechtopstaande stenen van meer dan vijfduizend jaar oud. Het zijn de oudste monumenten van Nederland. Deze imposante bouwsels, grafmonumenten, vind je met name in de Nederlandse provincie Drenthe. Er staan er maar liefst 52 in een prachtig glooiend landschap met bossen, beekjes en heide. Langs de provinciale weg N34, gedoopt tot Hunebed Highway, vind je er 47. Volg deze route en reis als het ware terug in de tijd. Ontdek de verhalen achter de eeuwenoude hunebedden en geniet van de mooie natuur en pittoreske dorpjes.

Drenthe
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Van zwerfkei naar hunebed

In de IJstijd kwamen tal van zwerfkeien in Drenthe terecht. De lokale bevolking bouwde er hunebedden van. Deze deden dienst als grafkamer. De meeste exemplaren staan op de Hondsrug, een uniek gebied met zandruggen en stroomdalen. Het werd gevormd in de IJstijd door een oprukkende ijsstroom vanuit Scandinavië. Deze vormde evenwijdig aan elkaar liggende kaarsrechte heuvels in de ondergrond, zogenaamde ‘megaflutes’. Dit leverde een landschap op dat je nergens anders in Europa vindt. De Hondsrug is met een lengte van 70 kilometer en breedte van 3 kilometer de grootste megaflute. Je vindt er prachtige natuur met naald- en loofbossen, meren, beken, stuifzanden en heidevelden. Dit geheel is afgewisseld met akkers en weides. Verspreid in het landschap liggen de statige hunebedden en schattige dorpen.

De Hondsrug UNESCO Global Geopark

Vanwege het unieke karakter van de Hondsrug kreeg dit Geopark de UNESCO-status. Het geologische erfgoed, de natuur en de cultuurhistorie bepalen het leven in de streek, nu en in de toekomst. In de huidige cultuur willen de bewoners, het bedrijfsleven en andere organisaties in het gebied op een duurzame manier voortborduren op het verleden. Geniet van de schoonheid van de Hondsrug en kom bijvoorbeeld wandelen, paardrijden of fietsen. Ga op safari of klim door de toppen van de bomen bij het Boomkroonpad.

Hunebed Highway N34 in Drenthe

De N34 is de belangrijkste provinciale weg die door het gebied met hunebedden loopt. Deze route kreeg daarom de naam Hunebed Highway. Om de hunebedden te bezoeken neem je vanaf deze weg de verschillende afslagen. Zo zijn 47 verschillende exemplaren eenvoudig te bereiken. Je rijdt hierbij ook nog eens door prachtige brinkdorpen en mooie natuur. Het gebied is ideaal voor een vakantie of weekendje weg. Er zijn talrijke mogelijkheden om te overnachten, bijvoorbeeld in een hotel, op een camping of bij een bed & breakfast.

Drenthe
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Bezoek het Hunebedcentrum in Borger

Maak een reis terug naar de prehistorie en bezoek het vernieuwde Hunebedcentrum in Borger. In dit informatiecentrum vind je uitgebreide uitleg over de hunebedden en hun bouwers. Er is een overdekte expositie en buiten ligt het Oertijdpark. In het park bevinden zich een reconstructie van een woning van de hunebedbouwers en de omgeving waarin zij leefden. Het grootste hunebed ligt bovendien om de hoek.

Ontdek Werelds Erfgoed in Drenthe

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Drenthe. Naast de hunebedden zullen bijvoorbeeld de Koloniën van Weldadigheid en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zeker je interesse wekken. Leer hier meer over het doel van de koloniehuisjes en de deportatie van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Ook het monumentdorp Orvelte en het van Gogh huis zijn een bezoek dubbel en dwars waard.

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *