Het tot de verbeelding sprekende, schilderachtige landschap van de Harz trekt het hele jaar door talloze vakantiegangers. Of je nu van wandelen, raften, mountainbiken, wintersport of kuren houdt, in het Harzgebergte ben je aan het juiste adres ! De betrekkelijk geringe reisafstand (500 kilometer) maakt deze vakantiestreek ook uitermate geschikt voor een korte vakantie tussendoor.

© Pixabay.com

Ligging & Klimaat
Het Harzgebergte ligt in het midden van Duitsland en is zo’n 110 kilometer lang en 40 kilometer breed. Een deel van het gebied is uitgeroepen tot National Park Harz. De hoogste berg, de Brocken, is 1142 meter hoog. Je kunt hier in alle jaargetijden uitstekend vakantie vieren. In het voorjaar vindt je hier alle mogelijk denkbare schakeringen groen en veel bloeiende bloemen en planten. De herfst is met haar enorme kleurenpracht ook hartveroverend. Verder is de Harz in de zomer zeer populair bij wandelaars en watersporters. Het gebied heeft een gematigd klimaat en strenge winters en redelijk warme zomers. De meeste regen valt in de zomer maar de buien zijn over het algemeen kort. Augustus is de warmste maand. In de winter valt de neerslag in de vorm sneeuw van januari tot en met maart. Deze maanden zijn dan ook zeer populair bij wintersporters.

[widget id=”enhancedtextwidget-12″]

Natuur & Cultuur
De Harz is een zeer afwisselend natuurgebied met onder andere hoge bergen, diepe dalen, dichte loof- en naaldbossen, immense kloven, ruisende beekjes en uitgestrekte meren. Je vindt hier groen in alle denkbare schakeringen. Het imposante landschap is eigenlijk het hele jaar door een bezoek meer dan waard. Het Nationaal Park Harz ligt rond de hoogste berg, de Brocken en beslaat ongeveer 25.000 hectare. In dit gebied is een ongekende rijkdom aan flora en fauna te vinden. De zwarte ooievaar en de lynx zijn onder meer vaste bewoners.
Middenin de Harz bevindt zich het kleine plaatsje Rübeland met indrukwekkende druipsteengrotten. De talloze grillige rotsformaties herbergen van oudsher vele sagen en legenden en spreken nog steeds bij groot en klein tot de verbeelding.

Her en der verspreid over de Harz zijn niet alleen lieflijke, kleine dorpen met vakwerkhuizen te vinden maar ook pittoreske steden zoals Goslar, Wernigerode, Quedlinburg en Halberstadt welke deels of geheel uitgeroepen zijn tot werelderfgoed.

Goslar staat hierbij misschien wel stip bovenaan. De stad werd waarschijnlijk al in 922 gesticht en de oude binnenstad herbergt vandaag de dag nog talloze historische bezienswaardigheden zoals een stadspoort, raadhuis en diverse mooie kerken.

Wernigerode ligt aan de voet van Harz en heeft een indrukwekkend kasteel en schitterend raadhuis. Tevens is hier het begin- en eindpunt van de stoomtrein naar de Brocken te vinden. Dit 19 kilometer lange traject is de oudste spoorbaan van Duitsland. Ook elders in de Harz rijden nog diverse stoomtreinen met oude locomotieven.

De hele altstadt van Quedlinburg staat op de werelderfgoedlijst. Tevens behoort deze stad tot één van de mooiste steden van Duitsland met ruim 1200 vakwerkhuizen. Verder zijn de Sint Servatius kerk met haar domschatten en de kasteelberg bijzondere trekpleisters.

© Pixabay.com

Tot slot is in de oude bisschopsstad Halberstadt één van de grootste middeleeuwse kerkschatten ter wereld te vinden in de Onze Lieve Vrouwen Kerk. Verder beschikt de stad over diverse interessante musea en worden er het hele jaar door talloze balletvoorstellingen en concerten georganiseerd.

Sport & Recreatie
De Harz is bij uitstek geschikt voor sportieve vakantiegangers. Er is een uitgebreid netwerk aan wandelpaden met onder andere de zeer bijzondere Harzer Grenzweg langs de voormalige grens van Oost- en West Duitsland. Verder zijn er talloze spannende mountainbike routes maar ook abseilen en klimmen behoren tot de mogelijkheden. De kleine wilde rivieren lenen zich perfect voor raften en kanovaren. Daarnaast is de Harz ook in de winter zeer populair. Het skigebied is vooral geschikt voor beginnende wintersporters en gezinnen met kinderen. Verder kun je hier in de winter ook wandelen, langlaufen of schaatsen.

Na al deze sportieve inspanningen is het dan heerlijk bijkomen in één van de vele kuuroorden. Bad Harzburg biedt bijvoorbeeld al van oudsher uitgebreide mogelijkheden voor wellness met sauna’s, massages en diverse zoutwaterbaden uit een 800 meter diep gelegen bron.

[widget id=”enhancedtextwidget-12″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *