Wie een bezoekje of weekend plant in Groningen, de meest noordelijke stad van Nederland, zal zeker niet bedrogen uitkomen. In deze universiteitsstad kan je terecht voor van alles en nog wat: het maken van een stadswandeling, bioscoop- of museumbezoek, gewoon relaxen in één van de vele hofjes of tot in de vroege uurtjes pintelieren met de studenten. Pikant detail: door de autovrije binnenstad telt Groningen meer fietsers dan auto’s. De inwoners van Groningen zijn gemiddeld 36 jaar en de stad is statistisch gezien de jongste stad van Nederland. In deze blog vind je enkele aanwijzingen voor wat er zoal te beleven valt in deze hippe, trendy stad. Goed nieuws voor de nachtbrakers. Het woord sluitingstijd in de talrijke Groningse bars staat niet in het woordenboek.

Terrassen in Groningen
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Relaxen en een bezoekje brengen aan de hofjes

De binnenstad van Groningen herbergt heel wat eeuwenoude hofjes met de bijpassende gasthuizen. In een ver verleden fungeerden deze gasthuizen als verblijfplaats voor pelgrims, zieken of ouderen. Momenteel zijn deze hofjes gewoon bewoond. Sommige gebouwen liggen verscholen achter deuren of zijn te bereiken via een poort. Eénmaal je zo een hofje hebt betreden, lijk je helemaal niet meer in een drukke binnenstad te bivakkeren. Het zengevoel van rust en kalmte overvalt je. Er is een speciale Gastenhuisgids voorzien.

[widget id=”enhancedtextwidget-47″]

Shoppen in de Folkinge- en Zwanestraat

Groningen is een leuke shoppingstad, maar anders dan anders. Beetje eigenzinnig soms met kleine winkeltjes die een eigen identiteit uitstralen. Vintage en luxueuze bekende modemerken wisselen elkaar af in de belangrijkste winkelstraten van Groningen. De Folkingestraat en de Zwanestraat kleuren de binnenstad.

Folkingestraat

Via de museumbrug tegenover het station, kom je automatisch in de Folkingestraat terecht. De straat kreeg ooit de naam ‘gezelligste straat van Nederland’ toegemeten. Talrijke winkeltjes en restaurants tonen hun eigen specialiteiten, van mediterraans tot Noord-Afrikaans. Een smeltkroes van verschillende culturen op één zakdoek groot. Eten en drinken uit alle hoeken van de wereld of speelgoed met een vleugje nostalgie. Elk uitstalraam heeft wel een eigen verrassing in petto.

Winkelen in Groningen
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Zwanestraat

In de Zwanestraat vond je een paar decennia geleden nog luxueuze boetieks, maar exclusief werd door de jaren heen vervangen door eigenzinnig. Zo kan je bijvoorbeeld ecologische, duurzame en gebruiksvriendelijke kleren vinden of een babywinkel met eigentijdse kinderkleding of speelgoed uit hout gemaakt. Gewone alledaagse shops vind je niet (meer) echt in deze straat.

Het Groninger Museum voor de liefhebber van kunst

Kunstfanaten worden in Groningen op hun wenken bediend. Je vindt er verschillende galerieën en musea. Het meest in het oog springend is het Groninger Museum dat voor elke liefhebber van kunst een must is om te gaan bekijken. Het Groninger Museum, dat dateert van 1994, polariseert bij de Groningers. Sommigen stellen zich vragen bij de moderne architectuur, anderen vinden het gewaagd maar wel origineel. Het is alvast een veelkleurig bouwwerk in het water en doet een tikkeltje extravert aan. Andere trekpleisters en musea in Groningen zijn het Noordelijk Scheepsvaartmuseum, Museumspoorlijn STAR, Menkemaborg, de Theefabriek, het Universiteitsmuseum, het Legio Museum, de Martinitoren en de Martinikerk, de Sint-Jozefkathedraal.

[widget id=”enhancedtextwidget-47″]

Een stapje in de wereld zetten zonder sluitingsuur

Groningen is een universiteitsstad. Bijgevolg lopen er heel wat studenten rond in de binnenstad. Wie een stapje in de wereld wil zetten, zal een keuze moeten maken. In de binnenstad kan je terecht in discotheken, tientallen terrassen en maar liefst 360 kroegen. En van een sluitingsuur hebben ze in het hoge noorden van Nederland nog nooit gehoord.

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *