Voor een bordje lekkers hoef je in Groningen niet ver te lopen. Daar zijn ze creatief met de smaken die de zee en het land hen biedt. De eierbal is UNESCO immaterieel cultureel erfgoed en uit het Wad halen ze de ziltige smaken voor bij je salade of soep.

Eierbal
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Eierbal
Laat je niet verrassen door de looks. De eierbal ziet er misschien uit als een enorme bitterbal maar is het niet. Het is een ei met een laagje ragout in een knapperig paneerlaagje. Niet bepaald een culinair hoogstandje maar gewoon een lekkere – nachtelijke – snack.

Brouwerij Martinus
In een monumentaal industrieel pand in de binnenstad van Groningen wordt bier met gedurfde recepten gebrouwen. Familiebedrijf Martinus bedacht er Nuchter, een bier dat het karakter van Groningen perfect samenvat, en witbier 1717, ter nagedachtenis van de Groningse stormvloed in 1717. Daarnaast brouwen ze nog een viertal speciaalbiertjes zoals Blond, Tripel, Saison en Imperial Smoked Porter. Je kan er dineren naast de pruttelende brouwketels of genieten van een biertje op het dakterras met uitzicht op de Martinitoren.

Abrahams grove Groninger mosterd
In het kleine dorp Eenrum vind je Abrahams Mosterdmakerij. In de fabriek kan je kijken hoe ambachtelijke mosterd wordt gemaakt. Het museum vertelt je alles over de geschiedenis van de Groningse mosterd, die vroeger smaakmaker voor het arme deel van de bevolking was. Proef zelf de pittige mosterdsoep in het restaurant en neem een potje grove mosterd uit de mosterdwinkel mee naar huis.

Mosterd
© Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Wijngaard Hof van ‘t Hogeland
Op steeds meer plekken in Groningen verbouwt men succesvol druiven om wijn van te maken. Hof van ‘t Hogeland slaagt er sinds 2013 in om prachtige wijnen te maken. Met aroma’s van venkel en appel, een licht zuurtje, een klein bittertje en mooie mineralen proef je bijna het Groningse plattelandsleven.

De Graanrepubliek in de Oude Remise
Gevestigd in de oude stoomlocomotievenloods van Bad Nieuweschans kan je proeven van graan uit de omgeving. Lokale boeren en bedrijven maken hier samen lekkers van graan. Havermout wordt er live geplet in de maalderij terwijl jij je boodschappentas vult met biologisch desembrood, een lekkere cake, lokaal bier van bierbrouwerij Witte Klavervier en pasta van streekgraan.

Sushi van het Wad
Wil je de jager in jezelf doen ontwaken? Ga dan op jacht in de Wadden met vissersechtpaar van ‘t Ailand. Vanuit Lauwersoog glijd je met een slikslee naar hun fuiken en raap je je zeevruchtenmaal bij elkaar. Vandaag staan er krabben, oesters, kokkels, zeewier en platvis op het menu! Laat jezelf verwennen met een lekkere maaltijd gemaakt door ‘t Ailand of ga zelf aan de slag tijdens een workshop waarin je leert verse vis te fileren.
Iets minder avontuurlijk? Dan kan je eetbare groentjes gaan plukken in het Wad. Neem een wildplukgids mee en ga zeekraal plukken bij Noordpolderzijl. De zee lag nog nooit zo vers op je bord.

Klik hier voor nog meer tips voor een leuke vakantie in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *