Elk jaar opnieuw boeken duizenden mensen een autovakantie in Italië. De laars van Europa is dan ook een prachtig land dat historiek op onnavolgbare wijze combineert met cultuur en een indrukwekkende natuur. Een stop in Rome is daarbij een echte must. De Italiaanse hoofdstad is een toeristische trekpleister zonder weerga. Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Rome? Dat kan wel eens de Trevifontein zijn waar miljoenen mensen elk jaar geld in werpen hopend op liefde en geluk. Maar wat doen ze eigenlijk met die munten?

© commons.wikimedia.org

De Trevifontein
De Trevifontein in Rome stamt uit de 15de eeuw en werd oorspronkelijk gemaakt om het einde van een aquaduct te markeren. Toen was er nog geen sprake van geld in de fontein te gooien: die traditie ontstond pas later en is één van de redenen waarom per dag duizenden mensen met hun rug naar de fontein staan. Dat het er duizenden zijn zorgt er ook voor dat het vissen van munten uit de fontein een dagelijks ritueel is dat wordt uitgevoerd door de Roman Catholic Charity. Op jaarbasis? Goed voor een bedrag van één miljoen euro. Wat doen die mensen van de Roman Catholic Charity dan met het geld dat ze uit de fontein vissen? Dat wordt integraal aan het goede doel geschonken. Zo koop je met een muntje in de fontein alvast wat goede karma.

[widget id=”enhancedtextwidget-3″]

Niet de enige fontein
De Trevifontein is natuurlijk niet de enige fontein ter wereld waar de traditie bestaat om muntjes te werpen:

Mall of America-fontein
Het shoppend publiek in de Mall of America gooit maandelijks zo’n tweeduizend euro kleingeld in de fonteinen van het Mall of America-complex. Hoe deze traditie is ontstaan is overigens een raadsel: er zijn geen historische wortels voor. Ook hier gaat het geld naar diverse goede doelen en non-profit organisaties. Het themarestaurant Rainforest Café speelt hierin ook een grote rol. De fonteinen van dit restaurant liggen ook tsjokvol muntjes wat de keten doneert aan goede doelen die zich met het milieu bezig houden.

© commons.wikimedia.org

De Disney-fonteinen
De fonteinen van de amusementsparken van Disney zijn alom bekend en vangen ook op jaarbasis ontstellende bedragen in muntjes op. De theorie is dat je als werper een wens mag doen. De praktijk is dat Disneyland Parijs jaarlijks duizenden euro’s verzamelt die het doneert aan het goede doel. Het goede doel in kwestie? De Hôpitaux de France foundation. Dit is een stichting die jonge ziekenhuispatiënten in Frankrijk een hart onder de riem steekt en steunt waar het kan. In Disney World in Florida halen ze per jaar dan weer ruim 15 000 euro uit de fonteinen. Dit geld wordt gedoneerd aan een goed doel dat werkt rond kinderen in de pleegzorg. Een thema dat in de Verenigde Staten heel hoog op het lijstje met de prioriteiten staat.

In welke fontein zou jij het liefst jouw muntjes kwijt geraken?

[widget id=”enhancedtextwidget-3″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *