De Hongaarse hoofdstad Boedapest is lange tijd een soort verborgen parel geweest voor de westerse toerist. Sinds het vallen van het ijzeren gordijn en de volledige ontsluiting van Oost-Europa krijgt de stad echter meer en meer aandacht. Zeker vandaag de dag is een citytrip naar Boedapest boeken gemakkelijker dan ooit. Als je dat wilt kan je er zelfs gewoon op autovakantie naartoe trekken! Maar wat moet je weten alvorens te vertrekken naar Boedapest en is het de moeite waard?

© Pixabay.com

Betalingen doorvoeren
Normaal zou Hongarije in 2010 de euro invoeren. Dit gebeurde in de praktijk echter niet wegens problemen met de betalingsbalans. Problemen die nog steeds niet volledig zijn opgelost wat betekent dat de officiële Hongaarse munt tot op de dag van vandaag de Forint is. Dat is dus zeker iets om op te letten wanneer je een citytrip boekt naar Boedapest. Nu hoef je je overigens nog niet echt zorgen te maken: op de meeste plekken kan je in de praktijk wel met de euro betalen. Wat wij aanraden is om in de grotere hotels of ketens jouw euro’s te wisselen voor de Forint. Het is goedkoper dan bij de banken gaan wisselen en ze doen er niet lastig over.

Bestudeer de metrolijnen
Ga je op citytrip naar Boedapest? Dan is het echt geen verloren moeite om een boekje met de metrolijnen in huis te halen. De stad is naar onze normen enorm groot en je gaat er dan ook echt niet omheen kunnen om heel wat met het openbaar vervoer te doen. Dit al kennen voor je het echt moet gebruiken is handig. Wat dat openbaar vervoer betreft zijn er drie metrolijnen, tal van trams, gewone bussen en hop-on hop-off bussen. Wil je graag van alles gebruikmaken? Dan is een ‘Budapestcard’ wat je nodig hebt waarmee je bovendien heel wat musea aan kunt doen. Doe je geen musea? Dan is een onbeperkte 3, 5 of 7-daagse kaart de meest voordelige optie.

Uit eten
Ga eens je hotel uit en ga gewoon local eten in Boedapest. Je kunt er voor een prijsje een lekkere maaltijd terugvinden zonder al te veel problemen! Wat wel handig kan zijn is om te vragen tussen elke gang wat tijd te laten. Het is de Hongaarse gewoonte om razendsnel alle gangen na elkaar te serveren. Niet echt rustig tafelen dus. Ten slotte kan je ook overwegen om een kleine fooi te geven. Het gemiddeld inkomen in Boedapest ligt vrij laag en dit zal zeker geapprecieerd worden.

© wikimedia.org

Echte must sees
Wat zijn de must sees van Boedapest? In de eerste plaats absoluut het Hongaars Nationaal Museum dat een aanrader is of je nu van musea houdt of niet. Ook de Burchtwijk is een aangename ervaring en bovendien lekker rustig tijdens de avond. Wil je een leuk uitzicht over de stad? Zoek dan de Gellert heuvel op en ten slotte is ook het WOII-monument aan de Donau genaamd ‘de schoenen’ een echte aanrader. Maar boven alles? Geniet er gewoon van!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *