Wie van zee, strand en natuur of van een feestje houdt, is goed op zijn plek op de Waddeneilanden. Maar dat is bij lange na niet alles wat deze prachtige eilanden u te bieden hebben. Een top 10.

© Tui.be

5 verschillende eilanden
De vijf Waddeneilanden hebben elk iets bijzonders. Misschien is de mooiste van alle bezienswaardigheden wel een weekje of twee eilandhopping. Te beginnen op Texel en stap voor stap naar het kleinste Waddeneiland Schiermonnikoog, dat door de inheemsen ook wel Taailand genoemd wordt.

[widget id=”enhancedtextwidget-6″]

Oerol
Een geweldig mooie nummer twee is het Oerol festival dat jaarlijks begin juni op Terschelling wordt georganiseerd. Wie van theater, straatmuziek, straattheater, muziek, dans, beeldende – en expressieve kunst houdt, kan zijn hart hier ophalen. Wees wel op tijd met het boeken van een slaapplek. Meer info vindt u op www.oerol.nl.

Texel
Het grootste eiland is Texel, dat met Den Burg en de Koog twee prachtige stadjes aanbiedt. De Koog heeft het mooiste strand en Den Burg biedt maar liefst 64 monumenten. Ga ook eens naar Oudeschild. Van hieruit vertrokken in de Middeleeuwen de schepen de wijde wereld in.

© commons.wikimedia.org

Vlieland
Vlieland is het eiland met de heuvel. Dit autovrije eiland biedt een fikse uitdaging om met de fiets tegenop te rijden. Eenmaal boven ligt er gelukkig een pleisterplek, om even tot rust te komen. Een fietstocht rondom het eiland is so wie so de moeite waard. Geniet van de natuur, de zee en de vogels. U hebt de keuze uit een accommodatie in het dorp zelf of direct aan het strand gelegen.

Terschelling
Terschelling heeft de beroemde Brandaris, de waarschijnlijk mooiste vuurtoren van Nederland. Plus het Oerol en een schitterende natuur, dankzij het unieke natuurgebied Boschplaat. Hier zijn tientallen vogelsoorten te vinden.

Ameland
Hollum, de centrale plek op Ameland, is leuk om doorheen te wandelen. Het heeft ook een 9 holes golfbaan om even te ontspannen. Wie een goede conditie heeft, kan de vuurtoren beklimmen en van een magistraal uitzicht genieten. Het reddingsmuseum biedt meerdere malen per jaar een spectaculair programma als de door paarden getrokken reddingsboten de zee in gaan.

Schiermonnikoog
Het kleinste eiland met het langste en mooiste strand. Heerlijk voor wandeltochten, om te relaxen en gewoon om te genieten van de rust.

De zee
Een vakantie naar de Waddeneilanden is anders dan de gebruikelijke autovakantie naar de zee. Twee eilanden zijn autovrij en bieden een heerlijke rust. Op de resterende drie loont het de auto mee te nemen en een rondrit te maken. Met name vroeg in de ochtend of in de avondschemer zijn er spectaculaire zonsondergangen.

Wadden
Een absoluut hoogtepunt is het Wadlopen. Ga altijd met een gids mee, want het is te gevaarlijk om er zelfstandig op uit te gaan.

Ecomare
Nummer 10 is een aanrader. Ecomare vindt u op Texel. Het bestaat uit een zeeaquarium, een natuurmuseum, een vogelopvang, een duinpark en een zeehondenopvang. Dit laatste is typisch voor de Wadden en hun verbinding met het leven in zee.

[widget id=”enhancedtextwidget-6″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *