In het zuiden van Duitsland kan je één van de belangrijkste historische regio’s van het land en bij uitbreiding van Europa terugvinden. Het charmante Thüringen is een heerlijke mix van middeleeuwse kastelen, typische Zuid-Duitse elementen en stevig bier. Het is daarnaast ook gewoon een ideale bestemming om een autovakantie te ondernemen: accommodaties zat en perfect te bereiken binnen een dag.

© Pixabay.com

Tastbare geschiedenis
Thüringen is ook onder de Duitsers zelf een bijzonder geliefd vakantieoord en ook onze landgenoten vinden elk jaar wel hun weg richting de streek. Desondanks is de regio nog niet overlopen met toeristen en kan je nog rustig je eigen weg vinden. Dat heeft dan ook veel te maken met de uitgestrektheid van het gebied. Aan historisch belang zal je hier overigens geen gebrek hebben: aan tal van kerken in de lokale dorpen stond de befaamde Maarten Luther en ook Johan Sebastiaan Bach was hier een kind van de streek. Die invloed kan je terugvinden in de Bachkirche van Arnstadt. In deze kerk begon de bekende componist op 17-jarige leeftijd zijn carrière. Vergeet in het dorpje ook niet te proeven van de lokale gastronomie en een wandeling te overwegen in de uitgestrekte bossen van de streek. Proef ook zeker een flesje Aromatique. Deze lokale schnaps wordt sinds 1876 gemaakt en was ooit een medicijn tegen de pest en cholera.

Even de benen strekken
In Thüringen kan je naast de geschiedenis proeven en voelen ook heerlijk fietsen en wandelen. Zo is de 170 kilometer lange Rennsteigroute niet te missen voor wie dat graag doet. Het bestaat al sinds de 14de eeuw en loopt dan ook langs tal van middeleeuwse stadjes met een eigen verhaal. Leuke tip hierbij is dat fietsen in Thüringen gratis de trein op mogen. Als je het dus even beu bent om de benen te martelen zet je het gevaarte gewoon in de trein.

Ook leuk is Schloss Friedenstein in Gotha. Dit werd gebouwd in 1654 in opdracht van graaf Ernst en is zo goed als helemaal bewaard gebleven. Bovendien hebben de hordes toeristen het slot nog niet ontdekt waardoor je hier rustig de zeventiende eeuwse kamers kunt bekijken. In datzelfde paleis kan je ook het theater Ekhof terugvinden dat zijn naam heeft gekregen van acteur Conrad Ekhof. Het theater opende zijn deuren in 1681 en sindsdien is de tijd er stil blijven staan. In de zomer kan je hier gerust een toneelstuk meepikken!

© commons.wikimedia.org

De uitvalsbasis
De ideale uitvalsbasis in Thüringen is zonder enige twijfel de hoofdstad van de provincie en ook niet toevallig de grootste: Erfurt. Trek ook zeker een dagje uit om Erfurt zelf te bezoeken. Je kunt met de wagen in een uur of 7 de stad bereiken of gewoon de trein nemen: de treinverbindingen in de streek zijn zeer goed en de treinen rijden er ook gewoon frequent. Als toerist valt het aan te raden te opteren voor een zogenaamde Thüringen Card waarmee je gratis van het openbaar vervoer gebruik kunt maken. Bovendien heb je toegang tot meer 200 attracties en bezienswaardigheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *