Reis boeken en gaan, dit doen we allemaal enorm graag. Iets nieuws ontdekken of al jaren op rij naar dezelfde plek gaan om op je favoriete camping neer te strijken. De een wil dit, de ander dat. Ga je al jaren naar Frankrijk, op autovakantie, dan weet je dat er plekken zijn waar je tol moet betalen. Of je kiest ervoor om, om te rijden. Omrijden is niet een paar kilometer, een heuse rit waar niemand gelukkig van wordt. Over het algemeen gezien wordt het tol betalen dus. Iedere gebruiker van de Franse “Autostrades” ontkomt er niet aan, hoeveel, waarom, waar en hoe zullen we je hieronder even verder toelichten.

Frankrijk péage
© commons.wikimedia.org

Waarom tol betalen?
Dat tol betalen niet goedkoop is weten we allemaal, echter eenmaal betaald dan heb je ook wat. De wegen waar je op rijdt zijn fantastisch onderhouden en de parkeerplaatsen die zich langs de genoemde wegen bevinden zijn uitermate schitterend en voorzien van onder andere picknickplaatsen, speeltuintjes waarin de kinderen prima kunnen spelen en op sommige vind je zelfs verschillende ontspanningsmogelijkheden voor volwassenen. Als je kinderen een tijdje gespeeld hebben in de speeltuin heb je ze ook meteen weer een tijdje rustig zodat je lekker verder kunt rijden naar je bestemming.
Eveneens is het zo dat ook de lokale bevolking gewoon de tol dient te betalen in Frankrijk, daarentegen hoeven ze er geen wegenbelasting te betalen.

Waar moet je tol betalen in Frankrijk?
Op bijna iedere Franse “autostrades” moet je tol betalen. Afhankelijk van de lengte van je reis en de autosnelwegen waar je gebruik van maakt zal dit bedrag bepaald worden. Als je pech hebt valt de tol erg duur uit en kun je het budget van je vakantie nog even naar boven aanpassen, maar zoals gezegd dit is afhankelijk van de reisroute die je neemt om op jou plek van bestemming te komen. Grotere tolpoorten zijn vaak voorzien van personeel, op kleinere afritten kom je vaker geautomatiseerde tolpoorten tegen.

péage
© commons.wikimedia.org

Hoe kun je tol betalen?
Tol kun je op diverse manieren betalen. De meeste toeristen betalen tol nog steeds contant. Bij de grotere tolpoorten geef je het geld af aan het personeel, bij de kleinere is er een mand waar je het geld in kunt doen. De periodes waarin iedereen op vakantie vertrekt is het meestal erg druk bij de tolhuisjes. Iedereen moet stoppen om te betalen en dit houdt het verkeer soms behoorlijk op.
Betalen kan ook met creditcard, kies de juiste rijstrook, CB, en betaal met je kaart. Niet alle kaarten worden geaccepteerd maar Mastercard en Visa wel.
Eveneens kun je er voor kiezen een liber-T-badge op je voorruit te plakken. Deze badge wordt verkocht op diverse plekken. Je hoeft niet meer te stoppen en na terugkomst van je reis ontvang je vanzelf een rekening voor de kosten die je gemaakt hebt gedurende je vakantie in Frankrijk. Eenmalig betaal je voor de aanschaf van deze badge ongeveer €12,- maar dan hoef je wel niet meer in de rij aan te schuiven.

Bon voyage!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *