De Vlaamse Ardennen doen ongetwijfeld aan wielerwedstrijden denken. De meeste voorjaarsklassiekers banen zich een weg door de streek op zoek naar de heuvels van Zuid-Oost-Vlaanderen. De toeristische infokantoren richten zich dan ook vooral tot menig wielertoerist die de steile hellingen maar al te graag wil bedwingen. Geen goed idee dus om de kinderen mee te nemen naar deze heuvelachtige regio tijdens een weekendje weg, denken de meesten onder ons. Maar niets is minder waar. De Vlaamse Ardennen kunnen perfect met kinderen bezocht worden en de ideale uitvalsbasis daarvoor is Ronse. Volgens Omer Wattez is Ronse de koningin der Vlaamse Ardennen, maar dan wel een koningin met een voorliefde voor kinderen.

Ronse
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Ronse in het algemeen
Ronse is eigenlijk meer dan een kindvriendelijke stad in de Vlaamse Ardennen. Het is een van de zuidelijkste steden van Oost-Vlaanderen en telt ongeveer 26 000 inwoners. De patroonheilige van de stad is Sint-Hermes, aan wie de Sint-Hermeskerk haar naam te danken heeft. Binnen in de kerk bevindt zich de Sint-Hermescrypte, een niet te missen troef van de stad. Een andere bezienswaardigheid is het station van Ronse. Dit station wordt als oudste op het Europese vasteland beschouwd en stond oorspronkelijk op ’t Zand in Brugge. Daarnaast zijn er ook verschillende art-decohuizen en de door Victor Horta ontworpen Villa Carpentier. In Ronse worden ook jaarlijks de Bommelfeesten georganiseerd. Het drie dagen durende feest gaat terug tot in de middeleeuwen en kan als eerste carnaval in België beschouwd worden.

[widget id=”enhancedtextwidget-33″]

Speuren in Ronse
Al die cultuur is natuurlijk moeilijk om met kinderen te bezoeken, maar om dat iets eenvoudiger en toegankelijker te maken, biedt de stad ‘Speurtocht Rosalie’ aan. De tocht is gebaseerd op het kinderboek ‘Rosalie is jarig’, geschreven door Brigitte Minne, en volgt in grote lijnen het verhaal van het boek. Rosalie is dus jarig, maar haar vriendjes zijn haar verjaardag vergeten. Althans, dat lijkt zo. Haar vriendjes hebben zich namelijk in de stad verstopt om Rosalie te verrassen. Uitgerust met een feestmuts is het dan de bedoeling dat de kinderen aan de hand van opdrachten op zoek gaan naar de vriendjes van Rosalie. Op die manier verkennen zowel de kinderen als de ouders Ronse op een speelse manier zonder de pracht en de troeven van de stad te vergeten.

Ronse
© Toerisme Oost-Vlaanderen

Tijd voor een picknick
Na al dat speuren kunnen de magen wel eens gaan knorren. Tijd voor een picknick dus en waar kan je dan mooier zitten dan in het Ronsische Muziekbos. Een picknick kan u reserveren bij Bistro Boekzitting, plaid en mand inbegrepen. Meer informatie daarover vind je op de website van de bistro. Zelf de mand vullen en meenemen naar het bos kan ook natuurlijk. Het Muziekbos leent er zich volledig toe en is in feite een 52 hectare groot speelparadijs met boomstammen en paaltjes om op en af te klauteren. Ideaal voor kinderen dus.

[widget id=”enhancedtextwidget-34″]

Twijfelen om naar Ronse te komen met de kroost hoeft bij deze niet langer, want Ronse heeft alles wat kind en ouder tevreden maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *