Denemarken staat bij toeristen vooral bekend om De kleine zeemeermin en Legoland, maar het Scandinavische land heeft zoveel meer te bieden. Van indrukwekkende natuur tot prachtige kastelen en bijzondere stadjes: Denemarken biedt een welhaast ongekende combinatie van cultuur en natuur. De auto is ideaal om dit betrekkelijk kleine land te doorreizen. Denemarken is immers vanuit België binnen tien uur bereikbaar per auto en eenmaal aangekomen in het ten noorden van Duitsland gelegen land hoeft men slechts de Margueritruten (Margrietroute) te volgen om alle Deense bezienswaardigheden te bezichtigen. Langs deze route zijn overigens ook meer dan genoeg hotels te vinden.

© Wikimedia.commons.org

Honderden toeristische trekpleisters

De Margrietroute is een meer dan drieduizend kilometer lange autoweg die loopt langs honderden Deense toeristische attracties. De weg is in de jaren tachtig speciaal aangelegd om het toerisme in het zuidelijkste Scandinavische land aan te moedigen. Het verloop van de route wordt aangegeven met margerietjes. Door de bruine bordjes met de geel-witte bloemen te volgen, reis je niet alleen van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid maar ook dwars door de mooiste stukjes van het Deense natuurlandschap.

[widget id=”enhancedtextwidget-19″]

Cultuur én natuur

Uiteraard loopt de Margrietroute langs Kopenhagen en de andere interessante steden en stadjes van Denemarken, maar de route maakt ook minder bekende bezienswaardigheden per auto bereikbaar. Zo loopt deze toeristenroute bijvoorbeeld ook naar de eilandengroep Møn & Lolland-Falster. Het eilandje Møn kent prachtig witte krijtrotsen, Møns Klint genaamd, die elke door Denemarken reizende natuurliefhebber gezien moet hebben. De kilometers lange rotsen lopen meer dan honderd meter verticaal omhoog, waarmee zij op bijzondere wijze afsteken tegen het verder rustige landschap bestaande uit stranden en bebossing. Voor wandelliefhebbers zijn hier ook tal van routes uitgestippeld die lopen langs bijzondere stukjes natuur en aandoenlijk kleine dorpjes.

© Wikimedia.commons.org

Funen: het tuinen- en kasteleneiland van Denemarken

Het in de Oostzee gelegen eiland Funen ligt eveneens op de Margrietroute. Dit eiland staat bekend om de vele bijzondere tuinen en kastelen. Het op dit eiland gelegen Egeskov Slot is één van de beroemdste waterburchten van Europa. Net als de meeste kastelen op dit eiland is ook deze burcht in Renaissance-stijl gebouwd en verbazend goed behouden, zodat het kasteel er nu nog uitziet zoals toen het in de veertiende eeuw werd gebouwd. Rondreizend door Funen, voert de Margrietroute je door het heuvellandschap en langs vele op traditioneel Deense wijze gebouwde boerderijen. De kleinere eilandjes ten zuiden van Funen, die indrukwekkende fjorden en baaien kennen, zijn met bruggen verbonden met het hoofdeiland, zodat je ook hier per auto kan geraken.

Hotels langs de Margrietroute

Doordat de Margrietroute populair is bij toeristen, zijn er langs deze route tal van hotels te vinden. Dit geldt uiteraard voor de steden en stadjes die door deze route met elkaar worden verbonden, maar ook in de meer landelijke delen van Denemarken die langs deze route liggen is eenvoudig een overnachtingsplek te vinden. Het aantal toeristen neemt overigens snel toe in Denemarken, zodat het zich kan lonen om ruim op tijd een hotelkamer te boeken.

[widget id=”enhancedtextwidget-19″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *