De laatste jaren is Polen als bestemming voor een autovakantie sterk in opkomst. En terecht: het is een land met indrukwekkend natuurschoon. De hoofdwegen zijn uitstekend en de bevolking is uiterst vriendelijk. Bovendien zijn de prijzen van eten en drinken zeer laag. Wat voor accommodatie is de vakantieganger die met eigen auto reist aan te bevelen?

© Tui.be

In het hele land zijn er natuurlijk campings. Deze zijn niet zo luxe als in West-Europa maar er is goed te vertoeven. Als je genoegen neemt met een camping zonder waterparadijs maar met goede primaire voorzieningen kun je in Polen uitstekend terecht. Vooral de campings in de buurt van de bekendere badplaatsen in Noordoost Polen, zoals Sopot in de buurt van Gdansk, bieden veel kampeerplezier. De stranden van de Oostzeekust zijn zeer aantrekkelijk en nog altijd niet erg commercieel uitgebuit. We bedoelen dan met name de stranden van het oostelijke deel van de kustlijn.

[widget id=”enhancedtextwidget-21″]

Meren of bergen?
Wie liever in zoet water zwemt, kan naar Mazurië in het oosten. Prachtige uitgestrekte bossen – eerder wouden wellicht – met ontelbare meren, waar je heerlijk kunt zwemmen. Veel campings in die streek doen het dan ook zonder eigen zwembad omdat er niets lekkerder is dan zwemmen in een natuurlijk meer. Dank zij het landklimaat van Polen is dat in de zomer altijd mogelijk.
Liefhebbers van bergen kunnen niet om het Tatra gebergte in het zuiden van het land heen. Schitterend om te wandelen of om zeldzame dieren te spotten. Vele elders in Europa verdwenen diersoorten komen aldaar nog altijd voor. Het hoog gelegen bergmeer Morskie Oko (vertaald: zee-oog) is het grootste meer van het gebergte. Voor zwemmen is het water te koud maar het is een wonderlijk stuk natuur.

© publicdomainpictures.net

Accommodaties
In Polen is Bed and Breakfast al decennia populair. Ontstaan in de communistische tijd toen de Poolse vakantieganger het met een beperkt budget moest doen en velen de kamerverhuur als bijverdienste hadden, schoten ze als paddenstoelen uit de grond. Nog altijd is dit een goedkope manier om te overnachten. Natuurlijk kent Polen ook vele hotels, ook die van internationaal bekende ketens, en die laatste zijn in vergelijking met de rest van Europa vaak opvallend goedkoop. De echte eigen Poolse hotels zijn natuurlijk nog minder duur maar de kwaliteit is wisselend. Een aanrader als accommodatie vormen de gosciniec. Dit zijn vaak schitterend gebouwde herbergen. Voorzien van veel hout, opgetrokken in de bouwstijl van de streek waar je bent en zeer betaalbaar. Je vindt ze ook vaak langs de snelwegen.

Op avontuur
Vanwege het feit dat Polen nog niet zo’n typisch vakantieland is als vele andere landen in Europa is reserveren van een hotel, kamer of camping beslist niet altijd vereist. Is een hotel of herberg vol dan moet je gewoon even door rijden naar de volgende. Voor campings zal gelden dat ze niet vaak ‘complet’ zijn. Je kunt het beste voor je trip even in een campinggids kijken wat zo’n camping te bieden heeft. Neem je genoegen met wat minder luxe dan hoeft dat niet.

Fijne vakantie!

[widget id=”enhancedtextwidget-21″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *