Wist je dat tijd doorbrengen in de natuur je hersenfunctie kan verbeteren, stress kan verminderen, je fit kan houden, je een kick kan geven en bedreigde landschappen en dieren in het wild kan helpen beschermen? Echt waar! Lees verder en begin te dromen over je avonturen in de natuur.

Bos
© Pixabay.com

Waarom meer tijd doorbrengen in de natuur?

Hoewel mensen al duizenden jaren in harmonie met het land leven, verblijft een meerderheid van alle mensen ter wereld nu voor het eerst in de menselijke geschiedenis voornamelijk in steden. Bovendien wordt er veel minder tijd in de natuur doorgebracht dan ooit tevoren. Kinderen zitten gemiddeld zeven uur per dag achter een scherm, net als heel wat volwassenen. De verbinding met de natuurlijke wereld eist een tol van je lichaam, je mentale en sociale relaties.

[widget id=”enhancedtextwidget-17″]

Tijd in de natuur doorbrengen verbetert je mentaal functioneren, het helpt je beter te focussen en te onthouden. Een artikel uit de Boston Globe van 2009 volgde onderzoeken die aantonen dat ziekenhuispatiënten sneller herstellen wanneer ze bomen uit hun raam kunnen zien en dat vrouwen die in een sociale woning wonen beter kunnen focussen wanneer hun appartement op een met gras begroeide binnenplaats kijkt in plaats van beton. Wetenschappers stellen zelfs dat vluchtige glimpen van de natuur de prestaties van de hersenen verbeteren. Een kort moment in de natuur of een glimp ervan, biedt een mentale breuk in de cognitieve verwerkingsbehoeften van stedelijke omgevingen.

Uniek overnachten in of aan de rand van het bos

We zetten enkele bijzondere mogelijkheden om de nacht door te brengen op een rijtje.

Bos
© Pixabay.com

Slow Cabins is een bedrijf uit Antwerpen dat luxueuze en zeer comfortabele chalets verhuurt. Het reserveren van een vakantiehuisje van Slow Cabins is niet alleen leuk, maar ook ontzettend spannend. Je weet namelijk de precieze locatie van het huisje pas twee weken voor je verblijf aanvangt. Het enige wat vaststaat, is dat je omringd wordt door de natuur.

Met het gerestaureerd Volkswagen-busje ‘Marie’ dat je kunt huren van een bedrijf in Bree, kun je de nacht doorbrengen in de Vlaamse Ardennen of in de buurt van een ander bos in Oost-Vlaanderen. Marie is voorzien van alles wat je nodig hebt tijdens je verblijf in de natuur.

[widget id=”enhancedtextwidget-17″]

In Horebeke in de Vlaamse Ardennen kun je slapen in een windmolen. De molen dateert uit 1816 en werd duurzaam en ecologisch gerestaureerd. Horebeke is een zeer rustige streek, zonder industrie. De panoramische uitzichten en de uitgestrekte weilanden met nog tal van andere windmolens zorgen voor rust en kalmte. Tal val fiets -en wandelroutes nodigen je uit om de natuur in te trekken. Oudenaarde ligt in de buurt om gastronomisch te genieten en te winkelen.

Elk seizoen is het genieten in het Kluisbos. In hotel La Sablière in Kluisbergen word je met open armen ontvangen om te genieten van het bos en hun traditionele keuken. De kamers zijn luxueus met een gezellige lounge om de dag af te sluiten. Via de Kluisbosroute ontdek je elke hoekje van het bos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *