Slovenië is een land dat de laatste jaren steeds meer tractie aan het krijgen is als vakantieland. Het heeft dan ook heel wat te bieden: panoramische bergpassen, schitterende wijngaarden, grotten, rivieren, meren en een rijke geschiedenis. Bovendien is het land dichtbij genoeg om een echte autovakantie te overwegen.

© commons.wikimedia.org

Waarom opteren voor een autovakantie?
Slovenië is een land dat heel wat te bieden heeft maar ook behoorlijk klein is. Er is een gigantische verscheidenheid aan landschappen terug te vinden op relatief korte afstand van elkaar. Ideaal dus voor een rondreis met de wagen waarbij je om de paar dagen van accommodatie wisselt. Bovendien is het zo dat heel wat van de mooiste bezienswaardigheden van het land midden in de natuur liggen. Plekjes die lastig met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Met de wagen richting dit buurland van Italië trekken lost hier al heel wat voor je op.

[widget id=”enhancedtextwidget-11″]

Op weg!
Je geraakt het snelste in Slovenië langs Duitsland en Oostenrijk. Om je een idee te geven van de duur van de reis: de afstand is goed 1200 kilometer. Dat betekent concreet dat het best te doen is in één dag maar je toch best even overweegt een overnachting in Duitsland eraan te plakken. Dat heeft ook veel te maken met het feit dat je rond de grote Duitse steden behoorlijk wat file mag verwachten. In Oostenrijk kan de sneeuw dan weer voor problemen zorgen. Ten slotte valt het op te merken dat in de zomer de Sloveense wegen ontzettend druk zijn. Dit komt omdat tal van toeristen het land doorkruisen op weg naar de Adriatische kust. Tracht dan ook de spitsuren rond de grote steden te vermijden.

© commons.wikimedia.org

Het vignet
Iedereen die al eens in Oostenrijk en Zwitserland is geweest weet dat je er een vignet moet betalen voor de snelwegen op te mogen. Dat is in Slovenië niet anders. Deze sticker plak je op de voorruit en kan je in alle tankstations nabij de grens op de kop tikken. Vergeet hierbij niet je aankoopbewijs bij te houden! Dit kan zeker en vast gecontroleerd worden en een vignet van iemand overnemen is illegaal. De boetes op het niet hebben van een dergelijk vignet lopen al snel boven de 300 euro op.

De Sloveense wegen
De Sloveense wegen zijn goed onderhouden en zullen in principe weinig problemen opleveren. Het spreekt daarbij wel voor zich dat in de bergachtige gebieden de kwaliteit sterk kan verschillen. Laat je overigens ook niet opjagen door de lokale chauffeurs: ze hebben een zware voet.

Enkele suggesties
Wil je heel het land in je kunnen opnemen? Dan is een dag of 10 eigenlijk al perfect. Wat je zeker en vast niet mag missen zijn de prachtige Julische Alpen en trek hier gerust een dag of vier voor uit. De wijnregio Brda verdient ook een dagje of twee en hetzelfde kan gezegd worden van de kust. Ten slotte is een dagje Ljubljana een echte must inclusief een korte stop bij de befaamde grotten van Postojna. Wedden dat je nog eens terug komt?

[widget id=”enhancedtextwidget-11″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *