Warschau is een stad die een beetje dubbel aanvoelt voor de westerse toerist. Aan de ene kant is het zo dat de stad een stuk mooier is en veel meer te bieden heeft dan je op de naam af zou vermoeden. Aan de andere kant zijn heel wat mensen nog altijd niet ten volle overtuigd van wat deze prachtige stad kan bieden. Nochtans ligt het op de juiste afstand om een autovakantie te rechtvaardigen en is er meer dan genoeg te zien om enkele nachten te reserveren in een hotel. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Warschau.

© Pixabay.com

Oude stadsplein
Het oude stadsplein was tot het einde van de 18de eeuw veruit de belangrijkste plaats van Warschau. Iets dat je vandaag de dag nog altijd terug kunt zien door de vele prachtige woningen op het plein. Dit was de plek waar de rijke patriciërs woonden en waar vroeger het stadhuis te vinden was. Vandaag de dag is het museum van de Geschiedenis van Warschau er gevestigd en kan je er het standbeeld van de zeemeermin Syrena terugvinden.

Barbacane
In Warschau staat een groot deel van de stadsmuren van vroeger nog altijd recht. Zo is het grootste deel van de dubbele omwalling die tussen 1350 en het midden van de 16de eeuw werd opgetrokken nog altijd te zien. Het oudste bastion van deze omwalling is de Barbacane die in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Een echte must see!

Lazienkipaleis
In het prachtige Lazienkipark kan je het Lazienkipaleis terugvinden. Dit paleis op het water bevindt zich op een kunstmatig gemaakt eiland en is verbonden door twee indrukwekkende bruggen met de rest van het park. Het paleis was oorspronkelijk opgevat als een badpaviljoen en werd later vanaf 1817 in gebruik genomen door de Russische tsaren. Vandaag de dag is het paleis een museum van 18de eeuws meubilair en kan je er ook een deel van de kunstcollectie van de koning terugvinden.

© commons.wikimedia.org

Heilig-kruiskerk
De Heilig-Kruiskerk is de tweede kerk die gebouwd werd op de locatie. Er werd met de bouw aangevangen in 1679 nadat de eerste kerk in 1626 volledig werd weggevaagd. De façade werd uiteindelijk in 1760 voltooid en de kerk is sindsdien bezwaarlijk de belangrijkste van Warschau te noemen. Hier hebben zich zo goed als alle belangrijke ceremonies voor Polen afgespeeld van de begrafenissen van diverse Poolse schilders tot huwelijken van lokale bekenden. De kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd maar is sindsdien hersteld. Hier kan je urnen terugvinden van Frédéric Chopin en andere bekende Polen.

Helden van het Getto
Warschau is een stad die zwaar geleden heeft onder de Tweede Wereldoorlog en dit monument herinnert aan deze zware periode. Het werd gemaakt in 1948 toen de stad nog in puin lag en is van de hand van Natan Rapaport en architect Marek Suzin. Het beeld stelt het verzet van de joden tijdens de getto-opstand van 1943 voor en wordt door mensen van over de hele aardbol bezocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *